Belgisch bedrijf geeft aanzet voor een miljardenbesparing in de zorgsector

Belgisch bedrijf geeft aanzet voor een miljardenbesparing in de zorgsector

chrisalHet Belgische biotechbedrijf Chrisal neemt het voortouw in een Europees initiatief om ziekenhuisinfecties en -overlijdens drastisch te reduceren. Een pas verschenen publicatie in het grootste wetenschappelijk tijdschrift ter wereld, PLOS, toont aan dat de door Chrisal ontwikkelde techniek van probiotische hygiëne in ziekenhuizen wereldwijd miljoenen levens kan redden. Bovendien kunnen door de drastische daling van het aantal ziekenhuisbacteriën ook vele miljarden euro’s bespaard worden.

Recente rapporten van het Europees Centrum voor Ziektebestrijding (ECDC) en de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) liegen er niet om. Ze tonen aan dat in Europa elke dag maar liefst 81.089 mensen in het ziekenhuis behandeld worden voor een infectie met een resistente ziekenhuisbacterie.
Op jaarbasis overlijden in Europa naar schatting 200.000 van de in totaal 5,4 miljoen besmette patiënten aan een ziekenhuisinfectie. Bovenop het menselijk leed komen nog de torenhoge medische kosten, voor België begroot op 88.000 hospitalisatiedagen en 116 miljoen Euro. De totaalkost in Europa en de VS loopt jaarlijks op tot elk 35 miljard euro.

Wetenschappers en medische professionals weten reeds tientallen jaren dat de oorzaak van deze resistente bacteriën het overmatig gebruik van antibiotica en ontsmettingsmiddelen is. Deze zogezegd heilzame middelen stimuleren echter de ziektekiemen om resistent te worden waardoor ze zich veel gemakkelijker verspreiden en moeilijker behandelbaar zijn.

Ondanks die wetenschap was een bewezen alternatief niet voorhanden, tot vandaag en tot Chrisal. Een pas verschenen wetenschappelijke publicatie van de Università di Ferrara, Italië, toont aan dat het toepassen van probiotische hygiëne in ziekenhuizen tot 90% meer efficiënt is dan ontsmettingsmiddelen in het verlagen van ziekenhuisbacteriën. Bovendien was het effect permanent terwijl de werking van ontsmettingsmiddelen snel maar heel kortstondig is.
Aan de basis van deze probiotische ziekenhuishygiëne ligt het Belgische bedrijf Chrisal. De technologie was reeds in 2006 ontwikkeld maar het duurde echter nog eens 8 jaar, 3 miljoen euro en 3 onafhankelijke universitaire ziekenhuisstudies om tot dit definitief bewijs te komen.

De wetenschappelijke publicatie is voor Chrisal van zeer groot belang aangezien het nu onomstotelijk bewijst dat probiotische hygiëne, de kernactiviteit van Chrisal, wel degelijk een efficiënter en duurzamer alternatief is voor de huidige resistentie-opwekkende middelen.

Op sociaal, politiek en economisch niveau is de impact van de studie enorm. Omschakeling van chemische naar probiotische hygiëne in de zorgsector kan de komende jaren miljoenen mensenlevens redden. Voor Europa is een jaarlijkse kostreductie van meer dan een miljard euro in de zorgsector mogelijk.
Echter, hygiëne en infectiepreventie in de zorgsector is een zeer conservatieve aangelegenheid die tijd vergt om aan te passen. Vandaag stelt Chrisal dus één eenvoudige vraag aan de Europese healthcare professionals, politici en beleidsmensen: Wie leidt Europa naar een veiligere en gezondere toekomst?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here