Stuur mensen op tijd naar de psycholoog

hersensStuur mensen op tijd naar de psycholoog! “Eén op de drie Belgen kampt met emotionele problemen,” zo blijkt uit de nieuwe Nationale Gezondheidsenquête. De cijfers bevestigen nogmaals hoe groot de nood van de Belgische bevolking is aan goede geestelijke gezondheidszorg. “Het is absoluut noodzakelijk dat we de Belgen sneller bij de psycholoog krijgen,” reageert Koen Lowet, gedelegeerd bestuurder van de Belgische Federatie van Psychologen.

De resultaten van de laatste Nationale Gezondheidsenquête waren weinig verrassend voor de psychologen. “Er waren inderdaad al langer signalen die dit aankondigden,” bevestigt Lowet. Toename van anti – depressiva, rilatine – gebruik, psychiatrische opnames die te lang duren, het is maar een greep uit de berichtgeving van de afgelopen twee jaar over de toestand van de geestelijke gezondheid bij de Belgen.

Lowet wil dan ook dat de onderhandelaars van de nieuwe federale regering hier oog voor hebben. “Als je weet dat de Belg gemiddeld 10 jaar wacht vooraleer hij hulpt zoekt voor psychische problemen, dan is het absoluut belangrijk dat we hem veel eerder naar de psycholoog sturen, vooraleer de problematiek uit de hand loopt.” Tijdens de vorige legislatuur werden de klinisch psychologen eindelijk erkend als gezondheidszorgberoep, maar de weg naar die psycholoog ligt nog bezaaid met vele drempels. Zo is er nog geen terugbetaling voor psychologische interventies en kampen we nog steeds met lange wachtlijsten in onze centra voor geestelijke gezondheidszorg.

De psychologen willen dat de komende regering hier iets aan gaat doen. “Concreet moeten we een terugbetaling gaan uitbouwen voor psychologische interventies, zodat mensen laagdrempelig en vroegtijdig bij hun psycholoog op consultatie kunnen gaan, maar daarnaast dienen we ook de budgetten van de centra voor geestelijke gezondheidszorg te verhogen zodat we de psychologische capaciteit ook daar kunnen verhogen,” vraagt Lowet. Hij wil zelfs nog een stapje verder gaan. “Vroegdetectie en – interventie zijn erg belangrijk. We moeten proberen ervoor te zorgen dat mensen met psychische klachten reeds vanuit hun arbeidssituatie of schoolsituatie opgevangen en begeleid worden, nog voor ze in de gezondheidszorg terecht komen.” Lowet pleit er dan ook voor dat bedrijven en scholen gestimuleerd worden om meer gebruik te maken van psychologen in hun werking.

Het argument dat dit wel eens heel wat geld zou kunnen kosten, veegt Lowet van tafel. “De kosten van deze interventies wegen niet op tegen de terugverdieneffecten op middellange termijn. De kosten van geestelijke gezondheidsproblematiek voor onze ziekteverzekering zijn erg groot en stijgen jaar na jaar. We kunnen het ons niet veroorloven om hier niet in te investeren. Bovendien investeert België jaarlijks slechts 6 % van haar gezondheidszorgbudget in geestelijke gezondheidszorg. Dat is sowieso al veel te weinig”.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here