Mark Demesmaeker – Catalaanse democratie buitenspel

kandidaten verkiezingen 2014 partij NV-A 20140316Beslissing Spaans Grondwettelijk Hof: Catalaanse democratie buitenspel

In een zitting van nauwelijks meer dan één uur, hebben de twaalf rechters van het Spaanse Grondwettelijke Hof de klacht van Madrid tegen de organisatie van een onafhankelijkheidsreferendum in Catalonië van 9 november ontvankelijk verklaard. Het Hof geeft zich 5 maanden de tijd om te komen tot een definitieve uitspraak, in afwachting waarvan het referendum niet kan plaatsvinden. Ondertussen zet de Catalaanse overheid het pleit voor een onafhankelijkheidsreferendum voort, in de hoop nog voor 9 november de rechters met juridische argumenten te kunnen overtuigen.

Voor Mark Demesmaeker, Europees Parlementslid voor de N-VA, komt de daadkracht van het Hof niet geheel onverwacht: “Een korte blik op de samenstelling van het Hof deed me niet twijfelen aan het verdict over de klacht: de voorzitter van het Hof had tot twee jaar geleden een partijlidkaart van de Partido Popular en een andere collega diende als onderminister ten tijde van Franco. Dat het Hof de klacht van Madrid tegen de volksbevraging in een recordtempo afhandelde, spoort ook – maar dan in omgekeerd evenredige zin – met de weg die het autonomiestatuut van Catalonië voor hetzelfde Hof heeft afgelegd.”

Het is volgens Demesmaeker niet de eerste keer dat het Grondwettelijk Hof een centripetale rol speelt ten voordele van het centrale bestuur in Madrid. “Bij de laatste regionale verkiezingen in Baskenland wachtte het Hof tot enkele dagen voor de verkiezingen om een uitspraak te doen over de legalisatie van de Baskische politieke partij Bildu. Na alle betrokkenen maandenlang in het ongewisse te hebben gelaten, besloot het Hof dat het geen probleem zag in het programma, de kandidaten en de wettelijkheid van Bildu.”

De Spaanse reactie staat voor de N-VA-politicus in schril contrast met de voorbije gebeurtenissen in Schotland, waar Westminster, uit respect voor de politieke wil van één van de naties van het Verenigd Koninkrijk, een onafhankelijkheidsreferendum voor Schotland toeliet. “Het is zonder meer betreurenswaardig dat zulks Spaans premier Rajoy niet inspireert om op zijn minst het debat aan te gaan met Catalonië. Zijn Spanje is één en ondeelbaar, en dat wil hij duidelijk maken met alle middelen. Dat hij daarin wordt bijgetreden door Europees Raadsvoorzitter Herman Van Rompuy, die enkele dagen geleden over de Catalaanse kwestie liet optekenen dat ‘democratie niet dient om grenzen te wijzigen’, is het bewijs dat de EU weinig oog heeft voor de wensen van een deel van haar burgers maar des te meer voor interne stabiliteit. Als ex-premier van een land dat bij uitstek steunt op een pacificatiemodel dat de relaties tussen gemeenschappen zonder bloedvergieten regelt, kan die boodschap wel tellen”, besluit Demesmaeker.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here