Belgische steun aan Internationaal Comité van Rode Kruis

rode kruisDidier Reynders bevestigt Belgische steun aan Internationaal Comité van Rode Kruis

Vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders ontmoette vandaag Peter Maurer, voorzitter van het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC). Ze bespraken humanitaire crisissen in verschillende regio’s van de wereld: Irak en Syrië, Ebola, de Centraal-Afrikaanse Republiek, de Grote Meren en de Gazastrook.

De minister heeft opnieuw gemerkt dat het ICRC de grote terreinkennis heeft, gedetailleerde crisis-analyse doet en een menselijke aanpak hanteert om in moeilijke situaties miljoenen vluchtelingen, ontheemden en andere personen in nood te helpen. Voor België is naleving van het internationale humanitaire recht en humanitaire hulp aan de burgerbevolking van het grootste belang, of ze zich nu buiten gevechtszones bevindt of midden in een crisisgebied. Didier Reynders herhaalde ook dat België steun geeft aan internationale organisaties om de Ebola-epidemie in te dijken. Daarbij gaat bijzondere aandacht naar de noordelijke DRC.

België zit van juni 2014 tot mei 2015 de ICRC Donor Support Group voor. Voor deze periode zijn er twee prioriteiten: gezondheidszorg en seksueel geweld. België zal de internationale gemeenschap daarvoor blijven mobiliseren.

In 2013 heeft België voor 16,3 miljoen euro aan ICRC-operaties bijgedragen, waarvan 10.450.000 euro financiering voor het algemene budget en 5.850.000 euro financiering voor Afghanistan (1 miljoen €), de Democratische Republiek Congo (3,2 miljoen €), Mali en Niger (1,65 miljoen €). In 2014 heeft België al 6 miljoen euro aan het ICRC bijgedragen (2 miljoen € voor het algemene budget van de organisatie en 4 miljoen € voor haar activiteiten in de Centraal-Afrikaanse Republiek). Twee miljoen euro is bijkomend gepland voor de financiering van de algemene begroting.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here