Viering einde Hoppepluk in Bodegem.

P1020140
De viering van het einde van de hoppepluk in het huisje Mostinckx van Sint-Martens-Bodegem kon zich verheugen op een ruime publieke belangstelling. Om de Hopcultuur in Bodegem in stand te houden, werd vanuit de Bodegemse gemeenschapraad een oproep gedaan naar vrijwilligers om de laatste hopboer uit Bodegem (jean Dewael) bij te staan. Op die oproep kwamen een groot aantal vrijwilligers opdagen. Onder leiding van Joris Van Der Veken uit Asse, zag een nieuwe vereniging het daglicht onder de naam; “Orde van de groene bel” we schrijven mei 2013.
DSCI1008

Onder de deskundigheid van de laatste overgebleven hopboer uit Bodegem, werd stap voor stap het werk aan de hop in de verschillende maanden aangeleerd. In mei bvb worden Klimdraden aangespannen en ranken aangelegd. Wij waren erbij toen men dat deed. Zo leerden we ook dat de ranken moeten aangelegd worden in tegenwijzerszin, omdat deze anders niet naar boven groeien zoals voorzien.
DSCI1011DSCI1010DSCI1013

De hoppepluk zelf gaat steeds door in de maand september, al beslist moeder natuur daar helemaal alleen over. Dit jaar was het niet anders vandaar de viering afgelopen zondag van het einde van de hoppepluk. Maar het bleef niet alleen bij het verbouwen van de hop. Al snel waren er ook enkelen die onder leiding van André Mertens, Pol De Saegher en Joris van Der Veken een poging deden om zelf bier te brouwen.

Een eerste poging die zondag te proeven viel was nog geen echt succes. Het ontbreken van een mooie schuimkraag was al een eerste minpunt. Maar ook de smaak werd omschreven als hoppig en eerder plat. zelf ben ik geen bierkenner dus moest ik voortgaan op de bevindingen van de proevers van dienst.
P1020138P1020139 op de foto’s Francis Van Malderen (proever) Jean (hopboer), André en Pol (foto onderaan met glas in de hand).

Eerlijkheidshalve moeten we ook vermelden dat dit eerste brouwsel diende om vooral de techniek van het brouwen onder de knie te krijgen. Maar er is beterschap op komst zo wisten André en Pol me te verzekeren.

De dag voordien hadden ze namelijk een deel van de oogst weggebracht naar de micro brouwerij Trist in Kapellen-Op-Den-Bos om daar te brouwen met verse hop (greenhopping). Want als men de hop voor het brouwen laat drogen dan verliest het heel wat van zijn aroma’s vandaar dus greenhopping. Er wordt gewerkt met volgende variëteiten: “Target, Northerm Brewer, en tenslotte de heel zeldzame Record”.

Omdat deze laatste soort zo zeldzaam is werd er nu al een plant afgelegd om volgend jaar deze te kunnen gebruiken en zo het verdwijnen ervan tegen te gaan. er wordt gemikt op een brouwsel van ongeveer 180 flessen en de proeverij is voorzien ergens in december, voor de locatie wordt het Castelhof genoemd. Mensen die meer willen weten over de “orde van de groene bel” kunnen steeds terecht op de webstek van de vereniging: http://www.canes-venatici.be/Bel/web-content/index.html
DSCI1014

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here