Prehistorische zeemonsters onder de hamer

zeemonster catawikiPrehistorische zeemonsters onder de hamer

Komende zondag eindigt een uitzonderlijke veiling met 60 bijzondere fossielen van monsters die miljoenen jaren geleden in onze oceanen rondzwommen. De online veiling (www.catawiki.be/zeemonsters) vindt plaats bij Catawiki, veilinghuis voor verzamelaars. Tijdens de veiling kan onder andere worden meegeboden op fossielen van prehistorische haaien, vissen, zee-reptielen en krokodillen. Een van de topstukken in de veiling is een complete schedel van een Mosasaurus, die vroeger ook veel in België voorkwam. Het eerste exemplaar van de Mosasaurus werd in 1776 gevonden in de Sint-Pietersberg in Maastricht en is vernoemd naar de rivier de Maas. Een dergelijke schedel is erg zeldzaam en er is vanuit de hele wereld belangstelling voor. Op de schedel wordt inmiddels bijna 4.000 euro geboden.

Veilingmeester Luc Hennion van Catawiki geeft aan dat het om een bijzondere veiling gaat ”Het is voor het eerst dat er zoveel fossielen van prehistorische ‘zeemonsters’ bij elkaar wordt gebracht in één veiling. Het gebeurt wel eens dat er naast de grote skeletten die alleen voor musea bestemd zijn, een bot of een wervel op een veiling wordt aangeboden, maar zoveel items tegelijk is uniek. Deze veiling is echt voor een breed publiek bedoeld. Er worden tijdens de veiling namelijk zowel museale topstukken aangeboden als kavels die bereikbaar zijn voor de gewone verzamelaars”.

Topstukken
De veiling kent een aantal topstukken, waaronder een zeer oude walrusschedel met enorme slagtanden. Het is extreem moeilijk om een volledige kop zoals deze te vinden. Er zijn over de hele wereld slechts een paar vergelijkbare schedels bekend. Ook verwacht veilingmeester Hennion een hoge opbrengst van een fossiel van een jonge Ichtyosaurus (zeereptiel). Een prachtig stuk dat eigenlijk in een museum thuishoort. En tot slot is er een skelet van een Plalaysuchus petroleum, een prehistorische krokodil. Het skelet is maar liefst 130 cm lang.

De prehistorische zeemonster veiling eindigt zondagavond 28 september en is te bekijken via: www.catawiki.be/zeemonsters

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here