Gentse brandweer zet rookmobiel in

brandGentse brandweer zet rookmobiel in

Van zaterdag 13 tot en met zaterdag 27 september 2014 vindt de 14-daagse van de Veiligheid plaats. De campagneslogan is dit jaar ‘Elke minuut telt’. Rookmelders en een evacuatieplan zijn de sleutels tot succes om bij brand de woning tijdig te kunnen verlaten. Iedereen kan het aan den lijve ondervinden in de rookmobiel. Die staat op maandag 15, dinsdag 16, woensdag 24, donderdag 25 en vrijdag 26 september op het Woodrow Wilsonplein in Gent, tussen het Administratief Centrum Zuid en de Bibliotheek, telkens van 9 tot 16 uur.

Tijdens de 14-daagse van de Veiligheid vragen de hulp- en veiligheidsdiensten extra aandacht voor brandpreventie. Dit jaar is de campagneslogan ‘elke minuut telt’. Met rookmelders in de woning en een vooraf bedacht evacuatieplan verdubbelt de kans om een woningbrand te overleven.

Rookmobiel
Een brand veroorzaakt heel veel rookontwikkeling, zeker binnenshuis. In geen tijd staat een kamer volledig onder de rook en zie je geen hand meer voor ogen. In de Rookmobiel krijgen de bezoekers 30 seconden de tijd om een baby te redden uit een slaapkamer die vol (onschadelijke) rook hangt. Alleen de hitte ontbreekt, maar de situatie is levensecht genoeg om er nadien toch even over na te denken. De rookmobiel staat op maandag 15, dinsdag 16, woensdag 24, donderdag 25 en vrijdag 26 september op het Woodrow Wilsonplein in Gent, tussen het Administratief Centrum en de Bibliotheek, telkens van 9 tot 16 uur.

Rookmelders
Bij een nachtelijke brand hebben de bewoners weinig kans om de brand op te merken. Integendeel, de rook zorgt ervoor dat mensen nog dieper zullen slapen. Precies daarom raadt de brandweer een rookmelder aan, zodat alle bewoners meteen gewekt worden en kunnen vluchten. Ideaal is minstens één rookmelder per bewoonde verdieping, zeker in de nachthal of in de buurt van de slaapkamers.

Vluchten… daar moet je vooraf over nadenken
Een brand ontwikkelt zich zeer snel. Gemiddeld zijn er maar drie minuten om een brandend huis ongedeerd te kunnen verlaten. Het is dus van groot belang om vooraf na te denken over de eerste en eventueel de alternatieve uitgang. Fietsen, buggy’s of oud papier staan in de weg als je snel naar buiten wil. En de huissleutel bewaar je best op een vaste plaats in de buurt van de deur, zodat je op elk moment vlot naar buiten kan.

In gezinnen met kinderen is het ook een goed idee om vooraf af te spreken wie de hulpdiensten contacteert, wie zich ontfermt over de kinderen en wie voor de huisdieren zorgt. Een andere tip is om met het hele gezin een verzamelplaats af te spreken, zodat snel duidelijk wordt of iedereen de woning heeft kunnen verlaten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here