Alternatieve Gordel in Dilbeek groot succes

dilbeekNaast het Gordelfestival van afgelopen zondag bleek de alternatieve Gordel in Dilbeek een groot succes. Voor het tweede jaar op rij werd het “Gordelfestival” georganiseerd. Op verschillende Provinciale domeinen viel heel wat te gebeuren en kon men wandelen, fietsen of gewoon van de optredens en standjes genieten.

Nadat twee jaar geleden vooral de Vlaamse partijen CD&V,VLD,SPA aangevuld met Groen het (volgens de meeste Vlamingen) non-akkoord over de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde uit hun hoed toverden was het aan Carla Galle om zeer professioneel de Gordel de nek om te wringen wat ze met brio deed.

Gelukkig was er nog één Vlaamse partij die zich daar niet zo maar kon bij neerleggen en zo ontstond onder de leiding van toenmalig minister Geert Bourgois (N-VA) en in samenwerking met VZW De Rand het Gordelfestival. Een uitbreiding van de gordel over een grotere periode. Waar verleden jaar een 13.000 tal deelnemers waren, (misschien ook door het minder goeie weer) konden de organisatoren zich nu verheugen over een verdubbeling (27.000) van het aantal.

Dat Dilbeek vorig jaar nog afzijdig bleef met het Gordelfestival zetten de leden van Marnixring en Davidsfonds Dilbeek er toe aan om een alternatieve Gordel in Dilbeek in het leven te roepen. Vooral om de eerste gedachte van de Gordel namelijk het Groene en Vlaamse karakter van de Rand te benadrukken. Later was er nog de vraag van de VVB om zich bij de organisatie te mogen aansluiten met een fietstocht, wat door beide verenigingen positief onthaald werd.

Omstreeks 13u vertrokken een 20-tal fietsers met de “Ja Voor Vlaanderen” bus van de VVB richting Sint-Genesius-Rode om daar voor het toenmalige Gordelsecretariaat hun fietstocht richting Dilbeek aan te vatten. Dit om nogmaals de nadruk te leggen op het Vlaamse en Groene karakter van de Rand en dat de Vlamingen deze niet zomaar willen opgeven.

Ondertussen kwamen ook de eerste wandelaars op “de Westrandkouter” beter bekend als het patattenveld aan om zich in te schrijven voor de wandeling met keuze uit 5 of 10 km rond Dilbeek. Daar kwamen niet minder dan 700 wandelaars op af wat een groot succes mag genoemd worden. De wandelingen gingen langs de pittoreske, mooiste en rustigste plekjes van Dilbeek. De kinderen konden tijdens de wandeling ook deelnemen aan een zoektocht, maar die werd zelfs door de volwassenen als heel moeilijk omschreven.

Onverwachte steun kwam er vanuit Brusselse hoek een aantal Brusselse Politici waaronder Sara Rampelberg, Hildegarde Laporte zelfs Brussels Parlementslid Liesbeth Dhaene kwamen mee wandelen om de Vlamingen in de rand hun steun te betuigen. Het lijdt geen twijfel gezien het succes van deze eerste editie, er volgend jaar een tweede zal volgen. P1010851

Ondertussen zijn er ook gesprekken geweest met kersvers minister van de Vlaamse Rand die het benadrukken van het Groene en Vlaamse karakter van deze manifestatie zeker ziet zitten en naar volgend jaar toe ook de belofte deed om dit zeker nog meer in de verf te zetten. Wordt ongetwijfeld vervolgd.
P1010869

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here