Column Gentse ONE Jeugdambassadeur Bob Cammaert

oneMarianne Thyssen strijdt mee tegen extreme armoede door Bob Cammaert, ONE Jeugdambassadeur

Gent, 10 September 2014 – Het is zover,de toekomstige voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, heeft vandaag de portefeuille van Werk en Sociale Zaken aan Marianne Thyssen toegewezen. Ons land had haar vorige week als kandidaat voor de Europese Commissie naar voren geschoven. Graag had ik, als Jeugdambassadeur van ONE, dan ook van deze gelegenheid gebruik gemaakt om Marianne Thyssen te feliciteren met haar toekomstige portefeuille binnen de Juncker Commissie. Een politica met haar professionele achtergrond en kwaliteiten verdient zo’n kans en, getuige de vele luid schallende loftrompetten, zal zich zeker met verve van haar taak kwijten.

Die lofbetuigingen, van zowel binnen als buiten de EU instellingen, zijn er o.m. gekomen naar aanleiding van haar 23-jarig verblijf in het Europees Parlement. Het is ook in deze hoedanigheid dat zij enkele maanden geleden onze ONEVote2014 pledge ondertekende. In deze pledge gaf zij te kennen zich de komende 5 jaar te willen inzetten voor de strijd tegen extreme armoede (het gaat hierbij om mensen die leven van minder dan 1,25 dollar per dag).

Echter is ze, zoals hierboven gesteld, binnenkort Europarlementariër af. Ik hoop dat zij bij de verhuis naar haar nieuwe kantoor haar pledge niet vergeet. Ook als Europees Commissaris kan ze iets betekenen in de strijd tegen extreme armoede. De Commissie functioneert als initiator van wetgevende voorstellen op Europees niveau inzake ontwikkelingssamenwerking en opsteller van de jaarlijkse budgetten. Binnen de Commissie worden de beslissingen collegiaal, dus tezamen, genomen. Als Commissaris zal ze dus zeker haar zegje kunnen doen over de strijd tegen extreme armoede.
Bij deze herhaal ik mijn warme oproep aan Marianne Thyssen om haar nieuwe functie te gebruiken om oude beloftes waar te maken. Help ons om extreme armoede uit de wereld te helpen!

Tot slot wil ik nog even de tijd nemen om u aan te sporen onze petitie te ondertekenen op de website (http://www.one.org/international/take-action). Het zal slechts luttele minuten van uw leven in beslag nemen en wij kunnen uw stem dan gebruiken om de resterende 451 parlementariërs (een overzicht is beschikbaar op: http://www.one.org/international/meptracker/en/meps?page=63) gemotiveerd te krijgen voor onze strijd. Misschien nog een laatste stukje cijfermateriaal ter motivatie: in de periode 1990-2010 is het aantal mensen, levend in extreme armoede, gehalveerd van 40 naar 20%. Het is dus zeer realistisch dat extreme armoede tegen 2030 uit de wereld is, mits een klein beetje inzet van ons allen. Alvast bedankt voor het ondertekenen van de petitie!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here