Toerisme Vlaanderen investeert 2 miljoen euro

Ben WeytsImpuls van 2 miljoen euro voor ‘Toerisme voor Allen’-verblijven

Toerisme Vlaanderen investeert 2 miljoen euro in 55 erkende verblijven voor sociaal toerisme verspreid over heel Vlaanderen. “Ook mensen met een ernstige handicap of zorgbehoefte moeten met vakantie kunnen gaan”, vindt Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts. “Het vergt inspanningen en investeringen die niet onmiddellijk rendabel zijn. Net daarom komen wij tussen met financiële steun.”

Met ‘Toerisme voor Allen’ wil minister Weyts de vakantiedrempel verlagen zodat zoveel mogelijk mensen kunnen genieten van een vakantie. Hij trekt daarvoor 2 miljoen euro uit. 725.000 euro is bestemd voor de realisatie of verbetering van zorgverblijven. 1.3 miljoen euro zal uitgaan naar de kwaliteitsverbetering van bestaande jeugdverblijven.

Recht op vakantie
“Het aanbod van specifieke zorgverblijven is nog te beperkt in Vlaanderen”, zegt minister Weyts. “Een uitbreiding van het aanbod vergt serieuze investeringen en dat is dikwijls pas mogelijk als de overheid mee ondersteunt. Dat is één van de dingen die we met het Toerisme voor Allen-beleid doen”.

“Het is heel mooi om zien dat niet alleen gevestigde waarden uit de zorgsector – zoals Home Fabiola in Maasmechelen – de nieuwe ondersteuning aangrijpen om een zorgverblijf op te richten. Ook enkele ondernemende particulieren in Sinaai en Beerse doen dat.”, aldus de minister.
Zo zal zorgverblijf Oswald, gelegen aan een van de grootste en mooiste stiltegebieden van Vlaanderen in klein-Sinaai, hun infrastructuur voor 100 % toegankelijk maken voor mensen met een zorgbehoefte. Ook Hoeve Megusta in Beerse zal de extra middelen daarvoor gebruiken. Zij zullen hun niet-actieve hoeve omvormen tot een themagericht zorgverblijf (een boerderij met speelweides, hoevedieren, een kampeerweide en een crearuimte). Dankzij de
voorziene verbouwingen zullen zowel zorgverblijf Oswald als Hoeve Megusta in de nabije toekomst niet alleen zelfstandig toegankelijk zijn voor personen met een handicap (A+label) maar ook mensen met een specifieke zorgbehoefte zullen er van een vakantie kunnen genieten.

Economische aanboormarkt
Zorgvakanties zijn ook economisch interessant. “Dit is een groeiende markt die de toeristische sector in Vlaanderen moet aanboren.”, meent de minister. Toeristische ondernemers reageren dan ook positief op de ondersteuning van de Vlaamse regering.
Toerisme voor Allen slaat op die manier twee vliegen in één klap: er wordt iets gedaan aan de sociale nood aan vakantie bij zorgbehoevenden en de toeristische sector krijgt tegelijk de kans om een veelbelovende afzetmarkt aan te boren.

Jongeren
1,3 miljoen euro gaat naar de modernisering van jeugdverblijven. Met dat geld kunnen uitbaters van jeugdverblijven investeren in het comfort, de toegankelijkheid, brandveiligheid en de milieuvriendelijkheid van hun infrastructuur. Concreet wordt het geld onder meer gebruikt voor duurzaamheidsprojecten, renovatiewerken, aanpassingen in de infrastructuur ten behoeve van mindervaliden en de zeer grondige vernieuwing van enkele kamphuizen.

Ook hier worden enkele bijzondere locaties dankzij deze financiële injectie gerenoveerd. Zo zal de charmante blokhut in de Puytvoet in Sint-Niklaas na 75 jaar vervangen worden. Ook het prachtig bosklasse-kasteeltje in de bossen van Remersdaal-Voeren krijgt nu een grondige opknapbeurt. Toerisme Vlaanderen dekt voor deze projecten tot maximum 40% van de totaal subsidieerbare kost. Dit geldt trouwens ook voor de zorgverblijfprojecten.

Enkele in het oog springende projecten
1. Uitbouwen van een aanbod zorgverblijven (723.339 euro)

Oswald Zorgverblijf – Sinaai
Het toekomstige Zorgverblijf Oswald is gelegen tussen GR Reynaertland en het grootste stiltegebied van Vlaanderen te Klein-Sinaai, te midden van de natuur en de autoluwe wegen. Het verblijf wordt 100% toegankelijk en zal zich ook richten op mensen met een zorgbehoefte. Het past in de thematische subsidieoproep: kindvriendelijkheid, zorg, duurzaamheid. Voor de eerste fase van de bouw is een subsidie van €90.000 toegekend. De naam van de laatste bewoner van de voormalige boerderij zit verweven in de nieuwe naam van het zorgverblijf. Het verblijf zal grondig verbouwd worden door Hans en Conny Boon-Hendrickx van BVBA Klimaterra met de bedoeling een toeristisch verblijf te realiseren waar in twee aaneengeschakelde entiteiten in totaal minstens 20 personen met een enkele of meervoudige handicap kunnen verblijven. In 2015 wordt fase 2, de afwerking van het gebouw, voltooid.

Hoeve Megusta – Beerse
De uitbaters gaan deze niet-actieve boerderij omvormen tot een themagericht zorgverblijf met op het gelijkvloers twee studio/appartementen voor 5 personen, een polyvalente dagzaal in de schuur, gemeenschappelijk sanitair en een zelfkookkeuken, alles rolstoeltoegankelijk. Op de 1ste etage komen vier slaapkamers voor in totaal ca. 10 personen en sanitair (4 douches, 4 lavabo’s en 2 nachttoiletten). Deze kamers zijn aangepast voor gasten met een allergische, auditieve, visuele en/of mentale beperking. Mede dankzij een subsidie van 254.000 euro ontstaat straks een A+ toegankelijk verblijf, ook voor de buitenomgeving. Hoeve Megusta zal het hele jaar door open zijn en “aangepaste” activiteiten aanbieden. Er zijn hoevedieren, speelweide, extra kampeerweide, crearuimte. De uitbaters wonen op de site. (Tijdens graafwerken is een obus gevonden. Deze vondst haalde de toenmalige persberichten.)

Thomasbos van Vakantiehuis Fabiola – Maasmechelen
Het project Thomasbos is een onderdeel van het domein Vakantiehuis Home Fabiola. Het omvat de realisatie van vier schakelbare vakantiechalets en een “sensory-huis” gericht op kinderen, jongeren of volwassenen met een ernstige mentale en/of meervoudige handicap. Voor deze doelgroep is momenteel nauwelijks aanbod. Het Thomasbos, dat VISITFLANDERS ondersteunt met 362.200 euro subsidie, komt tegemoet aan de behoefte aan kleinschalige en/of afzonderlijke vakantieverblijven voor gezinnen of andere leefgemeenschappen met één of meer leden met zeer ernstige beperkingen. Het sensory-huis zal een recreatieve meerwaarde realiseren voor deze doelgroep die doorgaans niet kan genieten van het gewone ontspanningsaanbod.
2. Uitbouwen van kwalitatief aanbod van jeugdverblijven (1.276.661 euro)

Chiro Jong Leven – Nijlen
Chiro Jong Leven ontvangt 150.000 euro subsidie voor een vernieuwbouwproject. In de plaats van de bestaande gebouwen, die ook als verblijf verhuurd werden, komt een nieuw gebouw met een verblijfscapaciteit van 75 personen (type A) die ook het verdwijnen van de verblijfscapaciteit (50 personen) van het JVC Elcerlyc (meisjes Chiro) opvangt. Op die manier ontstaat er geen overcapaciteit in de regio. Noch ontstaat er een daling. Het JVC Elcerlyc ligt aan de Kerkeblokken in het midden van een woonuitbreidingsgebied dat enkele jaren gelden werd aangesneden waardoor het huidig verblijf intussen in een woonwijk is komen te liggen. Dat leidt tot spanningen die hiermee een oplossing vinden. Het nieuwe verblijf ligt in een doodlopende straat en heeft een eigen speelterrein. Het zal ook toegankelijke slaapplaatsen hebben.

Puytvoet blokhut – Sint-Niklaas
De oerdegelijke blokhut die sinds 1939 in de Puytvoet staat, is aan vervanging toe. De Puytvoet VZW gaat een nieuwe bouwen (type A) met een capaciteit van 30 personen en zorgt er tegelijkertijd voor dat op de site van de Puytvoet, na De Zevenling in 2007 (44 personen) en Sint-Tarsicius in 2013 (55 personen) het derde rolstoegankelijke jeugdverblijf is gevestigd. Samen met de Kriko Villa (30 personen) en de 5 kampeerterreinen vormt dit één van de grootste jeugdverblijfclusters in Vlaanderen dat gerund wordt door vrijwilligers.

Castel Notre Dame
Diep verscholen in de bossen van Remersdaal-Voeren staat een fantastisch kasteeltje waar sedert jaar en dag, jeugdgroepen en schoolkinderen op bosklasse en op kamp komen. In het “kasteel” (120 personen -type C) en in het “gastenverblijf” (50 personen – type C) kunnen in totaal 170 personen verblijven. VZW Castel Notre Dame ontvangt een subsidie van 132.072 euro voor het isoleren en renoveren van het dak en van de derde verdieping van het hoofdgebouw.

De Sceure
De Sceure is een bestaand jeugdverblijf waarvan de gemeente Vleteren het beheer in 2012 heeft overgenomen van vzw de Sceure. Het verblijf is dringend aan renovatie toe. Met een ondersteuning van 149.839 euro subsidie wil Vleteren De Sceure toegankelijk maken voor andersvaliden, de keuken en refter moderniseren, het sanitair vernieuwen en herlokaliseren en een lift installeren. De capaciteit wordt teruggebracht van 90 naar 60 bedden om een vernieuwde kwaliteitsvolle overnachtingsplaats aan te bieden.
In het gebouw zullen ook de muziekschool, fanfare, plaatselijke jeugdbeweging en bibliotheek onderdak vinden. De gemeente Vleteren geniet ook financiële steun van Europa (200.ooo€ via Leader).

tva1
tva2
tva3
tva4

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here