Belgische militairen op buitenlandse missie

museumOnze jongens. Belgische militairen op buitenlandse missie.

Onze jongens: het leger zoals het is. Ze jagen op piraten en rebellen, ze coachen Afghaanse soldaten, ze werken aan hun conditie in geïmproviseerde fitnesszalen, ze organiseren barbecues met hamburgers en friet. In Onze jongens geeft fotograaf Bas Bogaerts het leger een menselijk gezicht.

De voorbije vier jaar slaagde Bas erin om als een fly on the wall de militairen te volgen op buitenlandse missies in Afghanistan, Somalië (waar hij bevoorrechte getuige was van de eerste Belgische piratenvangst), Congo, Libanon en Haïti. Hij kijkt met een kritische, relativerende en humoristische blik. Zijn foto’s bieden een unieke en eerlijke inkijk in het dagdagelijkse leven van de militairen. Ze bevestigen alle clichés over ‘onze jongens’, maar ontkrachten tegelijkertijd alle vooroordelen. Kortom, het leger zoals het nooit eerder werd getoond.

Bas Bogaerts studeerde archeologie aan de Universiteit Gent. Sinds 2007 is hij aan de slag als fotograaf. Hij publiceerde in vrijwel alle Belgische kranten en magazines. Momenteel werkt hij exclusief voor De Morgen.

Bas Bogaerts: ‘Die omgeving met die strakke hiërarchie heeft mij altijd aangetrokken. Hoe die machine werkt en de strategie erachter fascineren mij. Ik wou het dagelijkse leven van de militairen op missie tonen. Een beduimelde Story naast het toilet, discussies over frieten die je tweemaal moet bakken. Dát vind ik schoon. Het geeft je het gevoel: dit zijn ónze jongens.’ (HUMO)

Multimediaal project

– DE TENTOONSTELLING loopt vanaf 13 september in het Museum dr. Guislain in Gent.

Periode: 13 september 2014 t/m 2 november 2014
Open: di-vrij: van 9 tot 17 uur, zat-zo van 13 tot 17 uur

– HET BOEK vormt de basis van het project. Bas maakte uit de meer dan 20.000 beelden een selectie die volgens hem het menselijke verhaal vertellen van deze militairen op buitenlandse missie. Het boek wordt ingeleid met teksten van schrijver Marnix Peeters, VRT-journalist Jens Franssen en Bas Bogaerts en is uitgevoerd als mooie hardback. (320 p., Uitgeverij Manteau)

– DE REEKS ‘Onze jongens in Afghanistan’ is vanaf 3 september zes afleveringen lang te zien op Canvas.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here