Verkeersproblemen 1 september blijven grotendeels uit

autoDe verwachte verkeersproblemen ochtendspits 1 september blijven grotendeels uit in Gent. “De maatregelen om anders naar Gent te komen op de eerste schooldag zijn goed opgevolgd.” Dat zegt schepen van Mobiliteit en Openbare Werken Filip Watteeuw. Tijdens de ochtendspits was er druk verkeer in en rond Gent en hier en daar stonden enkele files. Maar al bij al viel het goed mee. Het stadsbestuur vraagt aan iedereen om ook vanavond en de komende dagen nog rekening te houden met de verschillende wegwerkzaamheden in Gent. Alle info vindt u op de website www.gent.be/verkeer

Advies goed opgevolgd

Vorige week nog pakte het stadsbestuur uit met een reeks maatregelen om vanaf 1 september ‘anders naar Gent te komen’. Doordat verschillende werven zoals het B401-viaduct aan het Zuid, de Brusselsesteenweg en de Nieuwevaartbrug vertraging opliepen, zag het er naar uit dat de eerste schooldag met een bijzonder moeilijke ochtendspits gepaard zou gaan. Maar dat was dus niet het geval.

Schepen van Mobiliteit en Openbare Werken Filip Watteeuw: “Uit een eerste analyse van onze diensten blijkt dat de mensen ons advies om anders naar Gent te komen, vanmorgen goed hebben opgevolgd. Uiteraard was er op een aantal plaatsen heel druk en moeizaam verkeer. Maar dat had meer weg van een traditionele ochtendspits. Echte monsterfiles bleven uit. Toch vraag ik dat de mensen ook vanavond en de komende dagen bijzonder alert blijven. Op 1 september starten heel wat scholen iets later, nemen mensen nog een dagje vakantie of werken ze van thuis uit. De echte test komt vanavond en de volgende dagen.”

Vanuit het Verkeerscentrum Gent en door de politie op de weg, werd de verkeerssituatie in de ochtendspits op de voet opgevolgd. Vooral tussen 8u00 en 8u30 was het druk op de invalswegen richting stad. Langs de ‘Vlaamse’ werven op de Brusselsesteenweg en de R4 was het aanschuiven. Ook op de Krijgslaan en in een latere fase in de omgeving van het UZ stonden er files van wagens die anders de B401 gebruiken om de binnenstad te bereiken.

Schepen Filip Watteeuw: “Het viel op dat veel automobilisten vanaf de E17 toch via de Brusselsesteenweg de binnenstad probeerden te bereiken. Dat is geen goed idee. Vanuit Antwerpen raden we aan om de R4 te nemen. Wie uit het zuiden komt, kan de afrit De Pinte nemen en via de N60 richting Gent.”

Meer in het noorden zorgde de onderbroken Nieuwevaartbrug voor meer verkeer aan de Wondelgembrug en in de Bevrijdingslaan. Ook aan de Drongensesteenweg en de R4 tussen Sint-Denijs-Westrem en Drongen verliep het verkeer moeizaam.

De Lijn

Ook De Lijn meldde geen problemen in de ochtendspits. Trams en bussen geraakten overal vlot door, zaten goed vol maar niet overvol. De komende dagen kunnen dus zeker nog meer mensen gebruik maken van het openbaar vervoer.

Alternatieven

Schepen Filip Watteeuw: “We vernemen dat er mensen gebruik beginnen maken van de combi-pass waarmee een parkeerplaats in de parking Gent-Sint-Pieters wordt gecombineerd met het openbaar vervoer. Dat liep vanmorgen zeer vlot, dus ik raad iedereen nogmaals aan om de alternatieven te bekijken.”

Geen euforie

De Stad waarschuwt echter voor vroegtijdige euforie. De volgende dagen komen scholen en bedrijven terug op volle snelheid. Het is dus belangrijk dat iedereen zich blijft aanpassen aan de verwachte verkeersdrukte. Zowel het Verkeerscentrum Gent als de politie blijven ook de volgende dagen de situatie op de voet opvolgen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here