De kunstwerken van Pierre Majerus

Het is al weer 20 jaar geleden dat Pierre Majerus van ons heenging. Degenen die hem gekend hebben houden nog immer een warme herinnering aan deze bijzondere kunstenaar met zijn uitgesproken karakter.

majerus-vitrailDeze tentoonstelling wordt aan hem en zijn bijzondere werk als kunstenaar opgedragen en wordt verzorgd door de VZW het Belgische Glas-in-lood Centrum Pierre Majerus, ter nagedachtenis. De expositie onthult de vele facetten van zijn werk, alsmede een aantal creaties die nog nooit eerder werden getoond. Als uitgesproken colorist en groot liefhebber van licht sinds zijn adolescentie, was Pierre Majerus intens gepassioneerd door glas en glas-in-lood.

Kunstschilder in hart en ziel, voortdurend en rusteloos op zoek naar nieuwe onbegane wegen, transmuteerde hij deze ambachtelijke kunde in ware kunst. Zijn uitgesproken verbeelding en zijn onuitputtelijke creativiteit hebben geleid tot honderden werken; glas-in-lood, schilderijen, beeldhouwwerken, spiegeltableaus en schetsen. Hij aarzelde niet om ongebruikelijke materialen te integreren in zijn werken, zoals onder meer: leisteen, agaat, drukletters uit metaal, enz…

De na zijn dood opgerichte VZW het Belgische Glas-in-lood Centrum Pierre Majerus organiseert naar zijn wens cursussen en trainingen in de diverse technieken van glas en glas-in-lood.

Ter gelegenheid van deze tentoonstelling, zullen ook de docenten en een aantal leerlingen hun eigen creaties en prestaties presenteren. Tevens zullen er glas-in-lood werken en mozaïeken van Marcelle Majerus-Nizet te vinden zijn.

De Stichting voor Glas-in-Lood Pierre & Marcelle Majerus-Nizet zal ook werken van Pierre Majerus tentoonstellen die nog nooit eerder in de expositieruimte getoond werden. De stichting is eigenaar van de meeste archieven en vrije werken van de kunstenaar en is voorbestemd om een stichting van openbaar belang te worden.

De tentoonstelling zal plaatsvinden van 20 tot 28 september 2014 op de Jachtlaan 62 te 1040 Etterbeek Brussel. Zij is elke dag van de week en ook de weekenden toegankelijk van 10 tot 16 uur. Vrijdagavond is er een Nocturne van 19 – 21uur.

Er zijn ambachtelijke demonstraties voorzien in het kader van de samenwerking met ATELIER VERSICOLORE, gevestigd op hetzelfde adres.

Tentoonstelling van de kunstwerken van Pierre Majerus – 20 tot 28/09 www.majerus-vitrail.be

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here