Aalst – Beeldhouwster Silke De Bolle in de kijker

silke de bolle

Aalst – Beeldhouwster Silke De Bolle in de kijker. Deze week zetten we Silke De Bolle in de kijker omdat we van mening zijn dat Vlaamse kunstenaars ook op de voorgrond mogen staan. Daarom laten we het woord aan Beeldhouwster Silke De Bolle.

silke de bolleIkzelf ben afkomstig uit Aalst en heb in de Aalsterse academie, (waar ik afgestudeerd ben), beeldhouwen gevolgd. Momenteel kan ik mijn projecten en beelden vormgeven in de Oude Rijkswachtkazerne te Aalst. Er was interesse in mijn beeldhouwwerken van de organisatie van ‘Kunstzomer Leiestreek’ die mij een bezoekje bracht in het atelier, om deel te nemen aan verschillende tentoonstellingen op verschillende locaties in de Leiestreek.

Ik ben geboren in Aalst (1971) en van kindsaf gefascineerd door de beeldtaal in de ruimste zin van het woord. De beelden & installaties die ik maak ontstaan vanuit een grote creatiedrang waarbij ik mijn gedachten, ervaringen en gevoel kan vormgeven. Een verbeelding, vol met diepere betekenissen. Daarom heeft elk beeld dat ik maak, naast vorm en materie ook een eigen verhaal. Omgaan met ruimte, kleur, vorm, materie, licht, inhoud, gevoel en emotie vormt het beeld. Beeld als Verhaal. Bezig zijn met een passie en alles daarrond ontdekken, ervaren en vormgeven betekent voor mij ook persoonlijke groei. Hoewel de toekomst veraf is en onvoorspelbaar, weet ik dat het de toekomst is die ons verleden VORM geeft!

Als beeldhouwster is het ‘vormgeven’ de motor én tegelijk de vrijheid om onderweg te zijn. Heel veel ideeën zou ik nog graag uitwerken, stilstaan is doodgaan denk ik steeds. Waardoor ik steeds onderweg zal zijn.

Momenteel stel ik voor het eerst mijn 8-delige beeldenreeks ‘Humanimals’ samen tentoon in de Oude Pastorie te Eke van 23/08 tem 14/09 (Open Monumentendag). Ik sta er met graagte omdat het een gebouw is met een ziel. Het is ook de laatste keer dat het gebouw opengesteld wordt voor het publiek, in zijn oorspronkelijke staat. Nadien krijgt het een andere bestemming. ‘Humanimals’ (human/animal) is een reeks van 8 dierportretten met een menselijke ziel, blik, bepaalde eigenschap en persoonlijke betekenis. Ik ga ervan uit dat in ieder dier iets menselijks schuilt en in ieder mens iets dierlijks. Ik wil de toeschouwer fascineren en gedachten en vragen opwekken omtrent hun (h)erkenning. Zo is er een dialoog tussen het beeld en de toeschouwer. De poëzie van een beeld zit vooral in het feit dat men na het aanschouwen, de ervaring, nog nadenkt over dat beeld en dat men die gedachte kan meedragen. De reeks Humanimals, met Fishman, Monkeyman, Eagleman, Doggyman, Owlman, Ramman, Rabbitman en Horseman staan opgesteld in de mooie inkomhal. De beelden staan er in Acrylic One waaraan ik een patine gegeven heb, maar zijn beschikbaar in brons, in beperkte oplage. In de tuin van de Oude Pastorie stel ik ook het beeld ‘Essentie(el)’ tentoon. Het is een anderhalf maal uitvergroot naakt, eerder puur zelfportret.

Vanaf 14/09 (Open Monumentendag) tem 28/09 neem ik ook deel aan een volgende tentoonstelling onder de titel ‘Kunst onder Stroom’. Dit in de prachtige gebouwen van Transfo Zwevegem, een oude electriciteitscentrale. Daar zal ik mijn nieuw project Coco(o)n(en) voorstellen die ik aan het uitwerken ben in de vorm van een grote sculptuur (2,20m), verschillende mini installaties, grootformaat foto’s, juweel etc. Alsook komt er werk te staan uit een eerder project dat in de toekomst ook nog wordt aangevuld met nieuwe werken. Het project draagt de titel: ‘Onderweg’.

Het is voor mezelf belangrijk dat de beeldhouwwerken die ik maak toegankelijk zijn voor iedereen én waar ieder op zich iets in herkent, aanvoelt. Zelf kan ik creativiteit, originaliteit, vakmanschap, doorzettingsvermogen en creatiedrang appreciëren van andere kunstenaars. Ik vind het zelf ook boeiender naar tentoonstellingen te gaan waar de kunstenaar zichzelf niet teveel herhaalt in zijn werken. Daarom zijn mijn werken divers en eerder projectgericht. Doch met een zekere herkenning, eigenheid.

Meer info over de projecten en tentoonstellingen kan men vinden op de website: www.beeldalsverhaal.be en op Facebook: Beeld als Verhaal

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here