België derde duurste land om met het openbaar vervoer te reizen

België derde duurste land om met het openbaar vervoer te reizen

treinGoEuro, een online vergelijkingsplatform dat reizigers toelaat om het plannen van reizen via vliegtuig, trein en bus met elkaar te combineren, heeft onderzocht hoe duur het is om te reizen via verschillende vormen van vervoer in landen over heel de wereld. Om deze prijsindex te maken, keek GoEuro naar factoren zoals afstand, uurrooster, belastingen en service. België blijkt bij de drie duurste landen te horen, enkel Oostenrijk en Switzerland doen het nog slechter.

België en vervoer zijn twee woorden die niet altijd even goed samen gaan. De huidige besparingen bij het openbaar vervoer zullen het wellicht alleen maar duurder maken en een testproject rond rekeningrijden zou zonder concluderende resultaten onlangs zijn afgerond. Maar hoe duur is het nu werkelijk om te reizen van punt A naar B binnen en buiten België?

De transportprijsindex
GoEuro, een vergelijkingsplatform waar reizigers verschillende vormen van vervoer binnen Europa kunnen combineren om zo hun trip te bepalen, heeft een transportprijsindex samengesteld voor vliegtuig, trein en bus op basis van de meest gebruikte routes tussen de meest bevolkte steden in verschillende landen ter wereld. GoEuro nam per vervoersmiddel de goedkoopste en meest gebruikte route tussen de twee dichtst bevolkte steden en berekende dan de gemiddelde prijs per 100 kilometer.

Duur, duurder, duurst
Op het vlak van treinverkeer is België het tiende duurste land op een totaal van 53 landen, zo betalen we gemiddeld 15€ per 100 km. We doen het wel beter dan Frankrijk en Nederland, maar veel slechter dan bijvoorbeeld Spanje (7,90€) en Zweden (8,51€).

Op het vlak van busverkeer zijn we het zesde duurste land met 11,67€ per 100 kilometer. Opnieuw zijn we goedkoper dan Nederland met 21,33€ en daarmee het duurste land in de reeks, maar veel duurder dan Egypte die met 1,40€ het goedkoopste land is. In de landen waar interne vluchten genomen kunnen worden, werden ook hier de kostprijzen van vergeleken maar dit is niet van toepassing voor België.

Als we alles bij elkaar nemen dan strandt België op de 49ste plaats van de 61, enkel Oostenrijk en Zwitzerland zijn duurder om te reizen met het openbaar vervoer. De drie goedkoopste landen om met het openbaar vervoer in te reizen zijn Zuid-Afrika, Albanië en Maleisië. Belangrijk om hier aan toe te voegen is, dat al de waargenomen prijzen in de bredere context van elk land geplaatst moeten worden. Hogere prijzen zoals in België zijn ook vaak synoniem voor een hogere kwaliteit van dienstverlening. Bron: GoEuro

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here