Sterven zonder lijden is een recht, ook voor dieren

schapen slachten

Want sterven zonder lijden is een recht, ook voor dieren zegt GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch, daarom bieden GAIA-schapen gratis knuffels aan tegen onverdoofd slachten.

schapen slachten

Schrik niet als u morgen op de Korenmarkt in Gent knuffelende schapen ziet opduiken. Dat zullen zeker actievoerders van GAIA zijn, die, van kop tot teen verkleed als schapen, de voorbijgangers gratis knuffels aanbieden. Met een kudde knuffelende schapen trekt GAIA nog tot eind augustus op zomertournee door Vlaanderen, Brussel en Wallonië. Al knuffelend nodigen de GAIA-schapen de mensen uit om een petitie te tekenen tegen onverdoofd slachten. De petitie roept op tot een wetswijziging zodat elk dier dat bestemd is voor de slacht correct en adequaat verdoofd wordt vooraleer het geslacht wordt. Voorbijgangers en belangstellenden krijgen in een adem ook een uitnodiging om deel te nemen aan de grote betoging tegen onverdoofd slachten, die GAIA organiseert op zondag, 28 september 2014 in Brussel.

Tegen onaanvaardbaar dierenleed, voor wettelijk verplichte verdoving

Bij het onverdoofd slachten, lijden dieren ontegensprekelijk. Daarom wordt deze slachtmethode ververworpen door de Federation of Veterinarians of Europe (FVE), de European Food Safety Authority (EFSA) en in België door de Union Professionnelle Vétérinaire (UPV), de Société générale des Etudiants en Médecine Vétérinaire (SGEMV) en door de Raad voor Dierenwelzijn. Elk van deze gerenommeerde verenigingen en instanties stellen het lijden van dieren, die bij volle bewustzijn geslacht worden, aan de kaak. Ze pleiten voor wettelijk verplichte verdoving van de dieren vooraleer ze geslacht worden, zonder uitzondering voor slachtingen die voorgeschreven worden door de Islamitische en Joodse ritus.

Sterven zonder lijden is een recht, ook voor dieren

GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch licht toe: “Dat de dieren vreselijk lijden wanneer ze zonder verdoving gekeeld worden, staat wetenschappelijk vast. De overgrote meerderheid van de bevolking staat achter onze eis om verdoving van de dieren vooraleer ze geslacht worden, bij wet te verplichten. Maar het zijn de politieke verkozenen, die de kop in het zand steken. Dat moet veranderen. Voor alle duidelijkheid: het doel is niet rituele slachtingen te verbieden, maar ervoor te zorgen dat de dieren niet lijden wanneer ze geslacht worden. Het gaat ons dan ook om niets anders dan om het dierenwelzijn. ”

GAIA hoedt knuffelende schapen op de Korenmarkt in Gent

Wanneer? Woensdag 20 augustus 2014 om 14 uur

Waar? Op de Korenmarkt in 9000 Gent

– Videobeelden van GAIA’s onderzoek aangaande onverdoofd slachten in Belgische slachthuizen en voor het Offerfeest tijdelijk erkende slachtinrichtingen: http://vimeo.com/100979975

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here