Russische sancties tegen EU-landen

tomaten

Russische sancties tegen EU-landen

Vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders heeft kennis genomen van de beslissing van de Russische regering om de invoer van bepaalde voedingsmiddelen te verbieden uit de EU, de Verenigde Staten, Canada, Noorwegen en Australië. Op dit moment is de volledige en
gedetailleerde lijst van de geviseerde voedingsproducten nog niet bekend. De precieze economische impact kan nog niet met zekerheid worden bepaald. De FOD Buitenlandse Zaken, de FOD Economie en de bevoegde gewestelijke instanties bestuderen dit.

tomatenBelgië steunt de maatregelen van de Europese Unie tegen Rusland. Deze maatregelen zullen een grote impact hebben op de Russische economie en ze vormen een sterk signaal voor het leiderschap in Moskou. Maar de EU is bereid om die beslissingen in te trekken zodra Rusland ondubbelzinnig meewerkt aan een oplossing voor
de crisis in Oekraïne.

De maatregelen van de EU werden bewust en in overleg met de Belgische economische overheden en de bevoegde gewestelijke instanties genomen. Uiteraard zullen deze maatregelen en/of tegenmaatregelen ook economische kosten inhouden voor de EU en haar lidstaten. Het doel is dat Rusland begrijpt dat het land er meer bij te verliezen heeft dan Europa.

De Belgische export van voedingsproducten zoals peren, appels, tomaten en zuivel wordt nu getroffen. Voedingsproducten zijn goed voor 7% van de Belgische uitvoer naar Rusland, voor een waarde van iets meer dan € 200 miljoen.

Didier Reynders moedigt de landbouwinstanties in België en Europa aan om in nauw overleg en samenwerking alternatieve afzetmarkten te vinden en om een eventuele EU-schaderegeling te onderzoeken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here