Opgelet – Kazen met aanwezigheid van E. Coli O26 H11

Het voedselagentschap FAVV-AFSCA doet een oproep extra voorzichtig te zijn met volgende kazen en eventueel bij volgende symptomen de huisarts te raadplegen.

koeRecall rauwmelkse kaas : St Félicien, St Marcellin, Tommes du Dauphiné en Séchon de vache
Via het RASFF (Rapid Alert System for Food and Feed) werd het FAVV op de hoogte gesteld van de aanwezigheid van “E. Coli O26 H11” in volgende rauwmelkse koekazen: St Félicien, St Marcellin, Tommes du Dauphiné en Séchon. Deze werden aangeleverd door de Franse melkerij « Fromagerie de l’Etoile » met identificatienummer FR 38 409 001 CE.
Alle commerciële en huismerken van de verkoopseenheden die het identificatienummer
FR 38 409 001 CE vermelden en met TGT van 04/08 tot 03/09 zijn betrokken.

De kazen werden verkocht in verschillende grootwarenhuizen en bij kleine kaashandelaars sinds 7 juli 2014 en werden ondertussen uit de rekken genomen.

Consumenten die deze kazen al aangekocht hadden en nog in hun bezit hebben, worden verzocht deze niet meer te consumeren.

Raadgevingen en informatie voor de consumenten:
De meeste stammen van de Escherichia coli maken deel uit van de darmflora van mensen en van
warmbloedige dieren en zijn ongevaarlijk. Escherichia coli O26 H11 is een variant die ernstige voedselvergiftigingen kan veroorzaken. De symptomen kunnen optreden in de eerste week na het eten van deze kazen en kunnen zijn: maagdarminfecties die gepaard kunnen gaan met bloederige diarree al of niet gepaard met koorts. In zeer erge gevallen kunnen nierstoornissen optreden bij jonge kinderen. Personen die deze kazen genuttigd hebben en gelijkaardige symptomen vertonen moeten onverwijld hun huisarts raadplegen en hem de nodige informatie bezorgen ivm het eten van de kaas.

Het Voedselagentschap wenst eraan te herinneren dat het nuttigen van rauwmelkse producten afgeraden is voor zieken, zwangere vrouwen, kinderen, ouderen en personen die lijden aan ziektes waardoor de afweer vermindert

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here