Corsosaurus verrijst uit het stationsplein te Blankenberge

1Tijdens de afbraak  van het stationsgebouw te Blankenberge stootten de werklieden op de “Corsosaurus” een voorhistorisch monster met een voorliefde voor bloemen. Waar gaat het eigenlijk over? Naar aanleiding van het bekende bloemencorso te Blankenberge ( al sinds 1895) werden sinds verleden jaar de hoofden bij elkaar gestoken met zes andere gemeenten waar nog een bloemencorso bestaat om aldus een corsonetwerk op te richten en samen toe te voegen aan de Inventaris Vlaanderen voor Immaterieel Erfgoed. Buiten Blankenberge zijn dat nog Ternat ( 9 juni2014), Hergenrath ( Duitstalig België) een meerdaags  evenement ( donderdag 14 Augustus tot maandag 18 Augustus 2014) dat om de twee jaar georganiseerd wordt, vol muziek, kinderanimatie, liveshows, exposanten, kookshows en verse bloemen. Met op zondag de finale: het bloemencorso. Sint-Gillis-Dendermonde (7 september 2014) dat gelijktijdig doorgaat met het corso Zundert Nederland ( zondag 7 en 8 september2014). Loenhout  (zondag 14 september 2014) tevens het grootste bloemencorso van het land. Om te eindigen met de kleine bloemenstoet van Wommelgem ( zondag 21 september 2014).

Deze  corso’s werken onder het motto:” samen sterker” en geven samen een brochure uit over de  bloemencorso’s en organiseren dit jaar voor de tweede keer “Erfgoed in de bloemen”.  Vorig jaar kwam deze samenwerking tot uiting met het samen bebloemen van de kiosk op het Leopold III plein wat resulteerde in een prachtig versierde kiosk. Dit jaar pakt de “groep van zeven” het wat groter en spectaculairder aan een heuse  “Corsosaurus”   zal op zaterdag 30 augustus tevoorschijn komen op het Leopold III plein. Hierbij zullen opnieuw ploegen van de zeven corso’s samen aan de slag gaan om het grote publiek te tonen hoe een corsowagen gebouwd wordt van laswerk tot afwerking. Het is dit jaar ook de bedoeling aldus schepen Johan Van Eeghem (toerisme, feesten en middenstand) om er een heus weekend van te maken. Vandaar dat er ook een fietstocht voorzien is langs de verschillende plaatsen waar de wagens worden bebloemd en die op zaterdag kunnen bezocht worden tijdens deze werkzaamheden. De  folder met het parcours kan bekomen worden op de dienst toerisme op het Leopold III plein (zie adres onderaan).

3De voorbereidingen zijn volop bezig, twee jonge lassers Aaron en Ruud uit Zundert en Fred medewerker uit Ternat zijn momenteel bezig in de spoorwegloods het karkas samen te stellen. De reusachtige kop van het monster wordt gecarverd in piepschuim door de Blankenbergse artiest/kunstenaar Benny Catoor bekend uit carnavalmiddens  en dat helemaal in zijn eentje. Tenslotte vermelden we nog dat iedereen welkom is op zaterdag 30 augustus vanaf 10u op het Leopold III plein om de bouwwerkzaamheden en de afwerking van dit fantastische monster te volgen. Er zullen ongeveer 70.000 bloemen in verwerkt worden door 30 tot 40 stekers geleverd door de zeven samenwerkende partners.

Maar alle ogen zijn natuurlijk gericht op ’s anderendaags zondag 31 augustus, dan wordt de kers op de taart gezet met de omgang van het jaarlijkse bloemencorso. Vanaf 14.30u wordt het startschot gegeven en zet de stoet zich in beweging in deKerkstraat (ter hoogte van de Zuidlaan). Nieuw dit jaar zijn ook de steltenlopers die gedurende gans de optocht zullen meelopen. Het thema van het corso dit jaar is extremen, vandaar ook het verrijzen van de corsosaurus op het leopold III plein op zaterdag.  Als de weergoden Blankenberge gunstig gezind zijn dan wordt het laatste weekend van augustus weer een schot in de roos. De uiteindelijke regie ligt in handen van  Jan en Hans Vanquathem die alles weer in goede banen zullen leiden.  Voor verdere inlichtingen: www.bloemencorso-blankenberge.be of  Dienst Toerisme Blankenberge, Koning Leopold III plein, 8370 Blankenberge. Tel: +32(0) 50/ 41.22.27 – +32(0) 50/ 41.29.21 of toerisme@blankenberge.be

5

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here