Niets is Verloren-Festival

appelNiets is Verloren-Festival

Op zaterdag 20 september 2014 wordt de Bijlokesite in Gent omgetoverd tot het Niets is Verloren-Festival. Het is het slotmoment van een jaar Niets is verloren, een project van Timelab en KASK in samenwerking met de Stad Gent en Canvas. Doorheen 2014 werkten Gentenaars projecten uit met creatieve oplossingen voor problemen van overlast en verspilling in hun stad. In het kader van het Niets is verloren-Festival vindt ‘Feeding the 5000’ plaats, de wereldwijde campagne die voedselverspilling aanklaagt. Gent plaatst zich hiermee in het rijtje van wereldsteden als Londen, Parijs en Amsterdam die de aandacht vestigen op een duurzamer voedselsysteem.

Te klein, te groot, gevlekt of geblutst. Tonnen fruit, groenten en aardappelen die onze normen niet halen worden uit de voedselketen geweerd. Door te koken met voedsel dat de supermarkt niet meer binnen geraakt, willen de organisatoren tonen dat er manieren zijn om voedselverspilling tegen te gaan.

Naar een duurzamer voedselsysteem

Voedselverspilling is onaanvaardbaar. In Europa riskeren 43 miljoen Europeanen voedselarmoede en in België doen gemiddeld 220.000 gezinnen een beroep op voedselhulp. En toch gooien we dagelijks nog altijd zo veel voedsel weg.

De Stad Gent zet in op een duurzamer lokaal voedselsysteem en werkt binnen Gent en Garde een voedselstrategie uit waarbij we de milieu-impact van ons voedselsysteem terugdringen. Voedselverspilling vermijden, voedselafval hergebruiken als grondstof en de CO2-impact van voedsel terugdringen zijn daarbij essentiële doelstellingen.

‘Mochten alle voedseloverschotten een land voorstellen, dan zou het de derde uitstoter van CO2 ter wereld zijn’ zegt schepen van Milieu en Klimaat Tine Heyse. ‘Momenteel komt een derde van het voedsel dat wereldwijd geproduceerd wordt niet in onze maag terecht maar gaat het meteen de vuilnisbak in. Tijd om iets concreets te doen.’

Niets is Verloren

Met het Niets is Verloren-festival wil men alle burgers, organisaties, bedrijven en horeca betrekken bij de strijd tegen de voedseloverschotten. Het festival is een project van Atelier de Stad en de Stad Gent in samenwerking met een veertigtal organisaties en een honderdtal vrijwilligers.

Het festival zal bestaan uit vier onderdelen:

– Een groot voedseloverschottenbanket waarbij 5000 maaltijden geserveerd worden op basis van voedsel dat anders afval zou worden. Dit is het Feeding the 5000-principe. Leerlingen van de Hotelschool Gent versnijden de producten; de sociale restaurants De Centrale en Toreke, Flemish Foodie Olly Ceulenaere (Publiek), Le Petit Botanique en chefs van UGent (Het Pand) slaan de handen in elkaar om

5000 maaltijden op tafel te krijgen. Het banket wordt volledig vegetarisch; Donderdag Veggiedag viert dit jaar haar vijfjarig bestaan en dat laat de Stad Gent niet onopgemerkt voorbij gaan.

– Een inspiratiemarkt met de projecten van Atelier de Stad en waar je allerlei tips&tricks kan opdoen over hoe je thuis restjes kunt verwerken of iets nieuws op tafel tovert met overschotjes.

– Een waaier aan workshops, waarbij groot en klein zelf aan de slag kunnen.

– Een debattenreeks, georganiseerd in samenwerking met UGent, waarbij uiteenlopende zaken rond het idee ‘Niets is verloren’ worden verkend.

Iedereen welkom

Het Niets is Verloren-festival wordt een uniek culinair feest, waar iedereen van harte welkom is. Geheel volgens de ‘anti-verspillingsfilosofie’ wordt het een afvalarm evenement. Breng dus je eigen bord, glas en bestek mee. Of beter nog: heb je thuis nog borden of bestek liggen dat weg mag? Breng het die dag mee en schenk het aan de Kringloopwinkels. Op 20 september mag er niets verloren gaan.

Partners

11.11.11, Ateljee, Belgische Federatie van de Voedselbanken, EVA, Publiek, Gentse buitenband / Landelijke gilden, OIVO, Gezinsbond, GMF, Mizuna, Hotelschool Gent, ILVO, KASK, kinderkookkaffee, KRAS vzw, Kringloopwinkel Gent, Le petit botanique, Logo Gezond +, OCMW, Sociale Kruideniers Gent / Rabot op je bord, Sociale Kruideniers Vlaanderen, Soepcafe Dampkring, Stad Gent, Timelab, Ugent, Ugent – Het Pand, Ugent 1010, Velt, Vlaco, Voedselbanken Oost-Vlaanderen, Voedselteams, Toreke, Oxfam.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here