Arbeidsmigratiestop: na 40 jaar een verouderd concept

Arbeidsmigratiestop: na 40 jaar een verouderd concept

bouwenOp 1 augustus is het veertig jaar geleden dat de Belgische regering Tindemans-De Clercq de arbeidsmigratie naar België een halt toeriep. In de praktijk was er nog arbeidsmigratie via bijzondere maatregelen, maar ook op informele wijze. Uit het OR.C.A. jaarverslag 2013 blijkt dat deze informele arbeidsmigratie gepaard gaat met heel wat uitbuiting. De arbeidsmigratiestop heeft zijn ‘gezegende tijd’ gehad. Een geglobaliseerde wereld en arbeidsmarkt vraagt om een minder defensieve aanpak.

“Voor informele arbeidsmigranten is een loon van 5 à 7 euro per uur geen uitzondering” zegt Jan Knockaert coördinator van OR.C.A. Hoewel arbeidsmigratie sinds 1974 zo goed als onmogelijk is voor laag en midden geschoolde jobs, blijkt uit het jaarverslag 2013 van OR.C.A dat in het huishouden, de bouw, horeca en schoonmaaksector heel wat arbeidsmigranten informeel aan de slag zijn. Onder hen velen zonder wettig verblijf. Niet alleen de loonkost, maar ook de beperkte toegang tot de arbeidsmarkt en ‘de zwartwerkcultuur’ duwen werknemers in de informele economie.

Eenmaal aangekomen in België en irregulier aangeworven, worden ze vaak slachtoffer van malafide werkgevers. Ze krijgen een te laag loon uitbetaald, overuren worden niet betaald, achterstalligloon stapelt zich op, arbeidsongevallen worden niet aangegeven of niet vergoed, … Dergelijke situaties zijn schering en in slag. Wil de werknemer deze uitbuiting aanvechten dan blijkt ons juridisch systeem te falen. Werkgevers worden amper vervolgd of krijgen in verhouding met de winst die ze maakten op de rug van de werknemers bijzonder lage boetes.

OR.C.A. stelt enkele oplossingen voor om de malafide werkgevers aan te pakken. Betere samenwerking tussen inspectiediensten, arbeidsauditoraten en andere partners, prioriteit geven aan het afdwingen van arbeidsrechten en niet aan het uitwijsbeleid, toegang tot pro Deo advocaten, … zijn enkele van die voorstellen aan de onderhandelaars van de nieuwe Federale regering.

“Naast een vervolgingsbeleid dat ook effectief werkt” zegt Jan Knockaert “wordt het tijd om de falende arbeidsmigratiestop in vraag te stellen.” OR.C.A. roept de nieuwe regionale regeringen – die sinds de zesde staatshervorming bevoegd zijn voor deze materie – op om een realistisch arbeidsmigratiebeleid uit te tekenen. Een beleid dat inspeelt op de werkelijke noden van onze arbeidsmarkt en die de arbeidsmigranten ook de kans heeft om hun arbeidsrechten af te dwingen. Want een modern arbeidsmigratiebeleid gaat hand in hand met werknemersbescherming.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here