ASZ Aalst – vervangen van aortakleppen via TAVI

ASZ haalt erkenning binnen voor het vervangen van aortakleppen via TAVI-methode.

asz· Een vernauwde aortaklep laten vervangen door een kunstklep via de hals of lies wordt vanaf 1 augustus 2014 terugbetaald. Slechts een tiental centra in België zijn erkend om deze techniek toe te passen. Ook de dienst cardiologie/cardiochirurgie van het Algemeen Stedelijk Ziekenhuis haalde zijn erkenning binnen.

In het hart zitten vier kleppen, die ervoor zorgen dat het bloed bij elke hartslag maar één kant op kan. Eén van deze kleppen is de aortaklep, het ventiel tussen het hart en de grote lichaamsslagader (de aorta). Bij hoogbejaarde patiënten kan deze aortaklep vernauwen, waardoor het hart veel werk moet verzetten om het bloed in de grote slagader naar het lichaam te pompen. Een ernstige vernauwing van deze klep kan zelf dodelijk zijn als deze niet op tijd wordt behandeld.

Sinds enkele jaren kan dit zonder een ingrijpende operatie. Via de TAVI-methode of Transcatheter Aortic Valve Implantation wordt, via de lies of de hals, een zogezegde stent (kunstklep) in de aortaklep geplaatst. Een klep waaraan tot nu toe een prijskaartje van € 20 000 hing. Een kost die volledig door patiënt en het ASZ werd gedragen. Daar komt binnenkort verandering in. Vanaf 1 augustus 2014 wordt deze techniek ook in België terugbetaald.

Dit betekent dat de patiënt voortaan niet meer hoeft te betalen voor deze klep, als hij deze geïmplanteerd krijgt in een ziekenhuis met een TAVI-erkenning. Slechts een tiental centra in België zijn erkend om deze techniek toe te passen. Ook de dienst cardiologie/cardiochirurgie van het Algemeen Stedelijk Ziekenhuis haalde zijn erkenning binnen.

Het Algemeen Stedelijk Ziekenhuis, kortweg ‘ASZ’, is een autonome verzorgingsinstelling met drie campussen: Aalst, Geraardsbergen en Wetteren. Het biedt hoogkwalitatieve, innovatieve, toegankelijke en veilige gezondheidszorg in een mensgerichte omgeving. Het is een openbaar ziekenhuis met respect voor eenieders levensvisie en staat voor hedendaagse medische en verpleegkundige zorg: spitstechnologie gekoppeld aan kennis en deskundigheid met een menselijke visie. Medische en verpleegkundige zorg gaat niet enkel om techniek en kennis maar ook om zorg met een ziel, aandacht voor het welzijn van de patiënt. Dag na dag staan ongeveer 1800 medewerkers, waarvan 240 geneesheren, ten dienste van de patiënt

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here