Escalatie Gaza maakt alsmaar meer slachtoffers

Escalatie Gaza maakt alsmaar meer slachtoffers. Didier Reynders herinnert aan partijen verplichtingen om internationaal recht in Gaza te respecteren. Vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders is heel bezorgd over de escalatie van het geweld in het Gaza-conflict. Die escalatie maakt alsmaar meer slachtoffers, vooral burgers. De beelden en verslagen van de lopende operaties zijn schokkend en laten niemand onverschillig, vooral wanneer vrouwen en kinderen slachtoffer zijn.

gazaMaar de twee partijen kunnen niet met elkaar worden vergeleken. Aan de ene kant is er een terroristische beweging, aan de andere kant een staat die het recht en de plicht heeft om zijn bevolking te verdedigen.

Minister Reynders veroordeelt ferm alle schendingen van het internationale recht door alle partijen in het conflict. Hij herinnert hen aan hun verplichtingen en zegt dat scholen en ziekenhuizen neutraal en onaantastbaar zijn. Het is onaanvaardbaar en onwettelijk dat deze gebouwen, die onder de vlag van de Verenigde Naties staan, als opslag- of lanceringsplaats voor raketten dienen of dat ze het doel van luchtaanvallen zijn. Alle incidenten moeten worden onderzocht en de verantwoordelijken moeten worden vervolgd.

Didier Reynders herhaalt zijn oproep aan alle partijen om een staakt-het-vuren in te voeren dat tot een duurzame oplossing voor de situatie in Gaza moet leiden. Een oplossing die tegemoetkomt aan de terechte bezorgdheid over de veiligheid, zowel van Israƫl als van de Palestijnse bevolking. De minister moedigt de Palestijnse bevolking bovendien aan om president Abbas massaal te steunen.

Alleen de heropleving van het vredesproces zal het Israƫlisch-Palestijnse conflict kunnen oplossen. De minister herhaalt dat de EU beschikbaar is om samen met de Verenigde Staten en andere partners een politieke rol te spelen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here