Gent laat 2800 m² taxushagen scheren

Gent laat 2800 m² taxushagen scheren. De Stad Gent steunt de strijd tegen kanker. Het snoeisel van taxushagen kan levens redden. Daarom doet de Stad Gent mee aan de actie ‘Vergroot de hoop’. Ze sloot een overeenkomst met Van Hulle B&C die zo’n 2800 m² taxushagen zal scheren. Uit het snoeisel van de taxushaag wordt baccatine gewonnen, de basisgrondstof voor chemotherapie. Met het snoeisel helpt de Stad Gent dus mee kanker te bestrijden.

haagJaarlijks laat de Stad Gent een groot aantal hagen scheren door een externe aannemer. Tot nu toe werden alle hagen in één opdracht gestoken. Dit jaar sloot de Stad voor het eerst een afzonderlijke overeenkomst af met Van Hulle B&C bvba voor het scheren van Taxus baccata. Van Hulle zal zo’n 2800 m² hagen scheren in verschillende parken in Gent. De firma neemt de grotere oppervlaktes hagen voor haar rekening. De Groendienst zal zelf de kleinere hagen scheren en het snoeisel meegeven. Het scheren gebeurt begin augustus. Dat is iets later dan andere jaren. Op die manier kan een grotere hoeveelheid jonge taxusscheuten worden verzameld.

Van Hulle B&C bvba verzamelt het taxussnoeisel en laat het drogen in haar loodsen. Nadien wordt uit het snoeisel van de taxushaag de kostbare stof baccatine gehaald. Dat is de basisgrondstof voor chemotherapie. Een taxushaag van 50 meter levert ongeveer 1 m³ taxussnoeisel en is goed voor 1 chemotherapie. Het snoeisel van Taxus baccata is dus bijzonder nuttig bij de bestrijding van kanker.

Taxus baccata komt enkel voor in West-Europa. Bovendien is het in Vlaanderen een traditie om Taxus baccata massaal als haagplant aan te planten. Vlaanderen is dus dé uitverkoren regio om deze basisgrondstof voor chemotherapie te verzamelen. Elke kubieke meter snoeisel telt! Gentenaars die willen meedoen aan de actie ‘Vergroot de hoop’ kunnen hun droge en zuivere taxussnoeisel tussen 15 juni en 31 augustus inleveren in de containerparken. Wie meer dan 40 meter taxushaag heeft, kan zijn haag gratis laten snoeien. Meer info hierover is te vinden op de website www.vergrootdehoop.be

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here