Patiëntenverenigingen vleugels geven

Patiëntenverenigingen vleugels geven. Op zaterdag 26 juli doopte CM Midden-Vlaanderen haar nieuwe luchtballon en geeft die meteen een bijzondere missie mee ter ondersteuning van Vlaamse patiëntenverenigingen. De vzw Kinderkankerfonds kwam als eerste aan de beurt en zal op de balloonmeeting in Eeklo als eerste mee de lucht ingaan.

kinderenJean-Paul Corin, algemeen directeur van CM Midden-Vlaanderen: ‘Wij willen de nieuwe CM-luchtballon een eigen verhaal laten schrijven in samenwerking met patiëntenverenigingen. Zij kennen beter dan wie ook de echte noden van patiënten, nemen schitterende initiatieven met bezielde vrijwilligers, werven fondsen en leggen vaak de vinger op de wonde als het gaat om hiaten in wetgeving, gezondheidszorg en procedures. Wij willen als ziekenfonds weten hoe het met hen gaat.’

Kinderkankerfonds
In de jaren ’80 klonk kinderkanker nog als een onbekende, vreemde ziekte. De gezondheidszorg erkende het probleem niet genoeg en zette te weinig middelen in voor de noden van kinderen met kanker en hun gezinnen. Professor Dr. Yves Benoit, nu kliniekhoofd Hematologie-Oncologie van het UZ Gent, richtte hiervoor een steunfonds op dat in 1988 uitgroeide tot het officiële ‘Kinderkankerfonds’.

Yves Benoit, voorzitter vzw Kinderkankerfonds: “Wij bieden in de eerste plaats financiële steun aan gezinnen en families die geconfronteerd worden met kinderkanker. Ook steunen we al jaren de kinderkankerafdeling van het UZ Gent en wetenschappelijk kinderkankeronderzoek. Kinderkanker lijkt misschien zeldzaam, toch zijn er in ons land 300 kinderkankerpatiëntjes per jaar in behandeling, in het UZ alleen al meer dan 100. Het is na verkeersongevallen de belangrijkste doodsoorzaak van kinderen tussen 1 en 15 jaar. Dankzij de vooruitgang van de wetenschap zitten we nu al aan een overlevingskans van 80%.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here