Uw granaatappel – Made in Israel

Uw granaatappel – Made in Israel… Dirk Van der Maelen: “U heeft het recht om te weten waar uw granaatappel vandaan komt.”

Van der MaelenDe federale regering zal een label introduceren voor goederen afkomstig uit de illegale Israëlische nederzettingen in de bezette Palestijnse gebieden. Het betreft een vrijwillige aanbeveling, die verduidelijkt aan de distributeurs hoe ze de producten zo correct mogelijk kunnen etiketteren. Dirk Van der Maelen reageert positief op het nieuws: “Het labelen van producten afkomstig uit deze nederzettingen als ‘Made in Israël’ is niet alleen in strijd met het de EU consumentenwetgeving, het geeft ook de verkeerde indruk als zouden wij de illegale nederzettingen als deel van Israël erkennen.”

“Ik ijver al langer voor een speciaal label voor producten afkomstig uit de illegale Israëlische nederzettingen”, stelt Dirk Van der Maelen. Johan Vande Lanotte werkte al langer aan de publicatie van richtlijnen die dit mogelijk maken. Vorige zomer werd beslist om dit op Benelux-niveau in te voeren, maar Nederland besloot toen om er niet mee door te gaan. “Dat het label er nu wel komt, heeft echter niets te maken met de huidige escalatie in de Gazastrook. Het is geen sanctie tegen Israël”, verduidelijkt Van der Maelen. “Het is een kwestie van het juist informeren van de consument. Mensen hebben het recht om te weten waar hun granaatappel vandaan komt. Op deze manier kan de consument een keuze maken om deze producten al dan niet te kopen. Tegelijkertijd is het ook een duidelijk signaal naar Israël dat haar nederzettingenbeleid niet aanvaard wordt.”

Volgens het internationaal recht zijn de Israëlische nederzettingen in de bezette Palestijnse gebieden illegaal. Het labellen van producten afkomstig uit deze nederzettingen als “Made in Israël” is dus in strijd met het internationaal recht. Het nieuwe label dat een onderscheid zal maken tussen producten afkomstig uit Israël, de Palestijnse gebieden en de Israëlische nederzettingen maakt duidelijk dat wij in lijn met het internationaal recht de nederzettingen niet erkennen als deel van Israël. “Wij blijven ijveren voor een onderhandelde politiek akkoord in de vorm van de tweestatenoplossing. Het nederzettingenbeleid is een bedreiging voor vrede tussen Israël en de Palestijnen”, besluit Van der Maelen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here