Artsen zonder grenzen vechten tegen het ebola-virus

ebolaArtsen zonder grenzen vechten tegen een Ebola-epidemie – Het ebola-epidemie die sinds januari 2014 doorheen West-Afrika raast, is er een zonder voorgaande. Al 1048 mensen raakten besmet, en 632 onder hen lieten het leven in Guinee, Sierra Leone en Liberia. (bron cijfers: Wereldgezondheidsorganisatie). Tot 90% van de patiënten kan aan de ebola-virus ziekte overlijden, maar wie vanaf de allereerste symptomen verzorgd wordt, heeft een grotere kans om te overleven. ( Lees ook Wat is Ebola-Virus ? )

Fina was één van de patiënten. Wanneer ze genezen wordt verklaard, deelt ze een moment van geluk en opluchting met de teams van Artsen zonder grenzen. Bekijk de video.

300 Artsen Zonder Grenzen zijn aan de slag, en 40 ton materiaal werd al ter plaatse gestuurd. Onze teams bestrijden de symptomen en de pijn van de patiënten. Ze zorgen er ook voor dat de patiënten in quarantaine blijven, zodat het virus zich niet verder kan verspreiden. De teams lichten ook de bevolking in over de ziekte, en over hoe besmetting voorkomen kan worden.

Het is fysiek en emotioneel erg zwaar werk, zo getuigt Hilde De Clerck, Belgisch arts en gespecialiseerd in hemorragische koortsen, zoals ebola:

“Wie in een ebolacentrum werkt, draagt een zwaar, plastic pak, dat heel oncomfortabel en erg warm is. We moeten altijd opletten dat we niet oververhit of uitgedroogd raken. Maar ook emotioneel is het extreem. Heel veel patiënten sterven, ook kinderen. Palliatieve zorg geven is moeilijk, want de patiënten zijn vaak doodsbang. We proberen hen troost te bieden. We zijn de laatsten die hen kunnen aanraken, en velen vragen ons om hun hand vast te houden. Dat zijn heel moeilijke en emotioneel intense momenten. Maar zelfs in een noodsituatie als deze, willen we zo menselijk blijven als maar mogelijk is.”

“De strijd tegen ebola vereist geen ingewikkelde technieken, maar wel ervaren personeel, dat de strikte procedures correct opvolgt. Omdat er zovele plaatsen getroffen zijn, hebben we veel mensen, materiaal en geld nodig om overal hulp te kunnen blijven bieden.

Vandaag hebben wij uw hulp nodig!” zegt Christopher Stokes, algemeen directeur Artsen Zonder Grenzen.
Alle giften zijn welkom Artsen Zonder Grenzen – Dupréstraat, 94 1090 Brussel – Tel: 02/474.74.74 – IBAN: BE73 0000 0000 6060 – BIC: BPOTBEB1

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here