Veiling van 300 jaar oude martelwerktuigen

marteltuigen

Veiling van 300 jaar oude martelwerktuigen. Komende donderdag eindigt een unieke veiling met 9 authentieke martelwerktuigen. De veiling vindt plaats bij Catawiki, veilinghuis voor verzamelaars. Onder de hamer komen onder andere een pijnbank, een schandpaal, een ruggenbreker en een rekbank die honderden jaren geleden door beulen werden gebruikt. Topstuk van de veiling is een guillotine die werd ingezet ten tijde van de Franse revolutie. De waarde van de zeldzame guillotine wordt geschat op zo’n 15.000 euro. De martelwerktuigen zijn afkomstig uit de privé collectie van een Nederlandse verzamelaar.

marteltuigenMartelmusea
Volgens veilingmeester Pierre de Breucker van Catawiki werden martelwerktuigen vooral in de 17e en 18e eeuw in heel Europa gebruikt om verdachten tot bekentenis te dwingen. Na de 18e eeuw nam het gebruik van de folterwerktuigen af. ‘’De meeste martelwerktuigen zijn na deze tijd vernietigd. De overgebleven martelwerktuigen zijn nu vooral ondergebracht in martelmusea. De martelwerktuigen in deze veiling zijn in de loop der jaren door een particulier verzameld en afkomstig van onder andere een voormalig martelmuseum in Italië. De verzameling is zo uniek dat inmiddels diverse Europese martelmusea hun interesse hebben getoond’’.

Guillotine
De guillotine uit circa 1790 is het topstuk van de veiling. ‘’Een originele guillotine in deze staat komt eigenlijk nooit op de markt. Zo zijn er in Nederland en België maar een paar locaties waar een originele guillotine wordt tentoongesteld’’. Inmiddels is er al 6.000 euro op de guillotine geboden. De toestellen kunnen niet ter plaatse getest worden.

De martelwerktuigen veiling eindigt donderdagavond 24 juli vanaf 20.00 uur.
De veiling is te bekijken op www.catawiki.be/martelwerktuigen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here