Studenten blij met Brussels minister voor studentenzaken

Studenten tevreden met Brussels minister voor studentenzaken.

Afgelopen week hebben de Brusselse regeringspartijen een akkoord bereikt over de verdeling van de ministerportefeuilles. Binnen de Brusselse regering komt er een portefeuille voor studentenzaken en in de VGC wordt minister Vanhengel bevoegd. De studentenraden van de Vrije Universiteit Brussel (VUB), de LUCA school of arts, de Hogeschool-Universiteit Brussel (HUB) en de Erasmushogeschool hadden hierop aangedrongen in hun Brussels studentenmemorandum dat ze voor de verkiezingen gelanceerd hadden.

studentenBrussel studentenstad

En van alle grote studentensteden is het Brussels gewest met meer dan 90.000 studenten de grootste studentenstad van het land. Maar Brussel wordt nog te vaak onderschat als studentenstad. Dit komt omdat er in Brussel tot nu toe weinig of geen studentenbeleid werd gevoerd aldus Christophe Vanhoutte, coördinator van het Brussels studentenmemorandum. Er is een prangend tekort aan studentenkoten, vervoer is niet goedkoop en Brussel heeft een slecht imago als studentenstad.

In veel grote studentensteden is er een schepen bevoegd voor studentenzaken. In Brussel overstijgt het studentenbeleid (koten, vervoer, imago, veiligheid, …) vaak de gemeentegrenzen. Volgens Christophe is het daarom logisch dat de studenten hebben gepleit voor een portefeuille studentenzaken binnen de Brusselse regering. De minister voor studentenzaken is een primeur voor Brussel.

Eindelijk centraal aanspreekpunt

Uit de verdeling van de ministerportefeuilles blijkt dat de politici hebben geluisterd naar de studenten. De bevoegdheid studentenzaken binnen de Brusselse regering gaat naar de minister-president of de staatssecretaris van PS- signatuur. In de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) wordt Guy Vanhengel verantwoordelijk voor studentenzaken. Het feit dat viceminister-president Vanhengel tevens bevoegd is voor imago is een extra troef. Zo kan er tevens werk worden gemaakt van het onterecht slecht imago van Brussel als studentenstad. Ook is er voor het Gewest een belangrijke rol weggelegd als facilitator en coördinator naar de gemeenten toe. Studenten verplaatsen zich vlot doorheen het Gewest. Het is dus belangrijk dat het beleid van de verschillende gemeenten inzake studentenzaken wordt afgestemd.

Werk voor de boeg

De bevoegden voor studentenzaken gaan hun handen vol hebben; er is een tekort aan studentenhuisvesting en met een huisprijs van 324 euro is Brussel tevens de duurste studentenstad van Vlaanderen, openbaar vervoer moet goedkoper en het fietsnetwerk moet uitgebreid worden. Ook is het nood aan meer sport- en feestgelegenheid voor de studenten in het centrum en moet er werk gemaakt worden van het imago van Brussel als studentenstad. We hebben het regeerakkoord nog niet kunnen lezen, maar we hopen dat er ook in het regeerakkoord rekening wordt gehouden met onze vragen aldus Christophe. We kijken alvast uit naar een goede samenwerking.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here