Van der Maelen dringt aan op veroordeling geweld in Gaza

Dirk Van der Maelen dringt aan op veroordeling geweld in Gaza en wil vanmiddag in de commissie buitenlandse zaken ook de vliegtuigcrash in Oekraïne bespreken.

Van der MaelenGisterenavond werd duidelijk dat Israel overgaat tot een grondoffensief in Gaza. Daarmee is de escalatie van het geweld totaal. In de voorbije dagen en weken vielen bij bombardementen in Gaza al bijna 300 doden. En ook de raketten die door de Palestijnen werden afgevuurd maakten al een aantal slachtoffers. De nieuwe fase in het conflict zal het aantal doden en gewonden nog verder doen oplopen en opnieuw zullen het vooral onschuldige burgerslachtoffers zijn. Dirk Van der Maelen, die vorige week werd aangeduid als de nieuwe voorzitter van de Commissie Buitenlandse Zaken, noemt de situatie “waanzinnig” en wijst er op dat beide partijen zich in dit conflict schuldig maken aan oorlogsmisdaden en mensenrechtenschendingen. Van der Maelen zal vanmiddag tijdens de eerste zitting van de commissie van minister Reynders een duidelijke stellingname vragen. Hij wil ook dat ons land al haar contacten en drukkingsmiddelen inschakelt om de EU en de VN eveneens dit geweld scherp te laten veroordelen en een staakt het vuren af te dwingen.

Sp.a wijst ook op de asymmetrie in het conflict. Israël is in dit conflict een bezettende macht en moet volgens internationaal recht instaan voor het welzijn en de veiligheid van de Palestijnse burgers. Die verantwoordelijkheid neemt ze niet op. Het afvuren van projectielen vanuit de Gazastrook is niet verdedigbaar maar het is duidelijk dat de middelen die Israël inzet om die aanvallen te stoppen disproportioneel zijn. Hier is geen sprake van zelfbescherming, wel van een disproportionele militaire vergelding.

Vanmiddag komt de commissie Buitenlandse Zaken voor het eerst in deze legislatuur samen. Op de agenda staat de bespreking van de situatie in Gaza. Van der Maelen hoopt alvast dat ons land zich unaniem kan scharen achter een veroordeling van het geweld. Hij wil ook dat België het initiatief neemt om de Verenigde Naties een staakt het vuren te laten afdwingen, met toelating van humanitaire hulp in de getroffen gebieden. Van der Maelen vindt ook dat ons land het voortouw moet nemen om tot een krachtdadige Europees standpunt te komen. “De internationale gemeenschap kan het niet enkel bij straffe taal houden.”

Van der Maelen heeft intussen aan Minister Reynders gevraagd om ook de vliegtuigcrash in Oekraïne te bespreken tijdens de commissievergadering Buitenlandse Zaken die vanmiddag om 14u00 plaatsvindt.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here