Niet iedereen zingt lofredes op het TTIP akkoord

Niet iedereen zingt lofredes op het TTIP akkoord. Ondanks de groeiende mobilisatie en tegenstand in Europa en de VS gaat de Commissie achter gesloten deuren verder met de onderhandelingen voor het trans-Atlantisch handelsakkoord. Het wordt steeds duidelijker dat het handelsakkoord zal leiden tot een verlaging van de normen wat betreft voedsel, milieu en arbeidsrechten, maar ook tot meer privileges voor buitenlandse investeerders.

euroOm de zesde week van gesprekken af te ronden, zullen de onderhandelaars vrijdag hun rapport presenteren aan journalisten. In aanvulling op het gebruikelijke liedje zal D19-20 een kritischer geluid laten horen.

De onderwerpen die aan bod zullen komen zijn o.a. de impact die TTIP zal hebben op voedsel en landbouw, milieunormen, duurzame ontwikkelingen, chemicaliën, arbeidsrechten, financiële regelgeving, digitale rechten en het arbitrage-mechanisme.

Mia van Dongen, Climaxi, stelt: “Steeds meer burgers worden zich bewust van de gigantische gevolgen die TTIP kan hebben op onze toekomst. Hoewel het laatste protest in Brussel hardhandig werd beëindigd, laten we ons niet de mond snoeren. Dit handelsverdrag zal enorme gevolgen hebben en het is belangrijk dat iedereen dat weet.”

Niet alleen het TTIP verdrag, waar deze week over onderhandeld is, zal besproken worden, maar ook het CETA – Canadian Europen Trade Agreement – wat naar verwachting nog dit jaar rond zal zijn. Michel Cernak, CNCD en 11.11.11, stelt: “TTIP lijkt de grootste bedreiging voor de democratie, maar CETA is de meest acute dreiging. De Europese Commissie zei dat ze het CETA zo snel mogelijk wil afronden, wat CETA het eerste handelsverdrag zal maken waarin de EU een ISDS mechanisme ondertekend. Dit schept niet alleen een gevaarlijk precedent voor TTIP, maar geeft Canadese investeerders de mogelijkheid om onze overheden aan te klagen als onze wetten hun winsten in gevaar brengen.’’

In reactie op de vele kritiek op het ISDS mechanisme (waarmee buitenlandse investeerders toegang krijgen tot arbitrage rechtshoven) heeft de Commissie de afgelopen maanden een consultatie gehouden. Meer dan 100.000 burgers hebben op die consultatie gereageerd met de boodschap dat ISDS volledig uit beide handelsakkoorden gehaald moet worden.

Eerder deze week publiceerde Friends of the Earth in samenwerking met Greenpeace en andere milieu organisaties een onderzoeksrapport* over de invloed die TTIP en CETA (handelsakkoord tussen de EU en Canada) zullen hebben op de Europese import van fossiele brandstoffen en de doelstellingen voor verlaging van de CO2 uitstoot.

Fabian Flues, Friends of the Earth Europe, stelt: “Het handelsakkoord met de VS wordt als een Trojaans paard ingezet om vuile teerzand olie in Europa binnen te loodsen. De regelgeving voor propere brandstoffen zou de eerste Europese regelgeving kunnen zijn om te sneuvelen – nog voor het handeslakkoord rond is.’’

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here