Bad Bank voor schulden zonne-energie

‘Bad Bank’ voor schulden zonne-energie. N-VA : SP.A moet verantwoordelijkheid niet afschuiven.

“Het is wel heel erg cynisch dat uitgerekend de SP.A, bij monde van Johan Vande Lanotte, voorstelt dat de Vlaamse regering een fonds moet oprichten voor de schulden veroorzaakt door de steun aan zonne-energie.”, zegt Vlaams parlementslid Liesbeth Homans in een reactie.

zonnecellen“Alleen al door de bevriezing van de energieprijzen door diezelfde Johan Vande Lanotte werden de distributienetbeheerders opgezadeld met meer dan 600 miljoen euro kosten die elk jaar aangroeien. Bovendien zitten die distributienetbeheerders op een berg certificaten die ze niet verkocht krijgen en waarvoor ze leningen moeten aangaan.

Liesbeth Homans vindt dat de energieprijzen kunstmatig laag gehouden werden. Die bubbel barst nu. Aan het einde van de rit is er altijd iemand die de rekening moet betalen, zo blijkt ook nu weer. “Johan Vande Lanotte gedraagt zich een beetje als een pyromaan : Hij steekt eerst het huis in brand, en roept dan de brandweer om hulp.

Dankzij N-VA en CD&V is de oversubsidiëring van zonne-energie in de vorige regeerperiode een halt toegeroepen. In 2011 werd er op initiatief van SP.A een eerste voorzichtige aanpassing doorgevoerd. Die bleek al snel zwaar onvoldoende. Het kostenplaatje liep toen op tot 4,7 miljard euro. Pas in augustus 2012 kwam er op initiatief van N-VA en CD&V, via een voorstel van decreet, voor het eerst een grondige hervorming. Er werd toen beslist de steun van 210,-/MWh op 20 jaar terug te brengen naar 90,- €/MWh op 10 jaar.

Mocht dat niet gebeurd zijn, dan zou het probleem vandaag nog veel groter geweest zijn. Nu zeggen dat de Vlaamse overheid ook de hele pot schulden op zich moet nemen, in de wetenschap dat die Vlaamse overheid al voor de gigantische opdracht staat om 1,4 miljard euro te besparen en dat de energiefactuur op federaal niveau met kunstgrepen werd aangepakt, is wel erg gratuit.

Als Vande Lanotte het heeft over verantwoordelijkheden die opgenomen moeten worden, zou hij best ook eens in eigen boezem kijken.” aldus Liesbeth Homans

Bron  N-VA fractie Vlaams Parlement

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here