Unieke veiling van 65 zeldzame meteorieten

meteoriet

Grootste veiling van meteorieten ooit. 65 meteorieten waaronder Marsmeteoriet onder de hamer. Komende donderdag eindigt een unieke veiling van 65 zeldzame meteorieten. Het is de grootste meteorietenveiling die ooit in Europa is gehouden. De online veiling (www.catawiki.be/meteorieten) vindt plaats bij Catawiki, veilinghuis voor verzamelaars. Tijdens de veiling komen onder andere een steen afkomstig van Mars, een maanmeteoriet en een aantal meteorieten van het type chondriet onder de hamer. Alle vier in België gevonden meteorieten waren van dit type.

meteorietZeldzaam
Veilingmeester Luc Hennion van Catawiki geeft aan dat zo’n grote meteorietenveiling bijzonder is. ”Meteorieten zijn erg zeldzaam en het is dan ook voor het eerst dat er zoveel meteorieten bij elkaar zijn gebracht in één veiling. Bijna alle meteorieten die de aarde bereiken verbranden geheel door de wrijving in de dampkring. De meteorieten die op aarde vallen zijn daarom zeldzaam. Wereldwijd zijn er in de loop der eeuwen 20.000 exemplaren wetenschappelijk gedocumenteerd”.

Topstukken
Een van de topstukken van de veiling is een complete steenmeteoriet van meer dan 6 kilo. Van meteorieten die door de dampkring komen blijven vaak maar hele kleine delen over. Deze meteoriet is maar liefst 30 x 19 cm groot en daarom erg gewild bij verzamelaars. De verwachting is dat deze meteoriet tussen de 4.000 en 6.600 euro zal opbrengen. Er is inmiddels al 3.450 euro geboden. Veilingmeester Hennion verwacht ook een hoge opbrengst voor een zeldzame Pallasiet meteoriet. Deze meteoriet heeft prachtige olijfkleurige kristallen en is een kunstobject op zich. Ook op deze meteoriet is inmiddels al meer dan 3.000 euro geboden.

Marsmeteoriet

Tijdens de veiling kan ook geboden worden op een meteoriet afkomstig van Mars, die in 2011 in Marokko is gevonden. Er bestaan slechts 60 marsmeteorieten. Dankzij onderzoeksresultaten van de Marslander Curiosity kunnen we nu feilloos vaststellen of meteorieten van Mars afkomstig zijn.

De veiling is inmiddels begonnen en loopt af op donderdagavond 17 juli vanaf 20.00 uur. De veiling is te bekijken via: www.catawiki.be/meteorieten

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here