Dirk Van der Maelen over geweld in de Gazastrook

Dirk Van der Maelen wil ambassadeurs Israël en Palestina uitnodigen voor een commissie over geweld in de Gazastrook. Dirk Van der Maelen, die vorige week werd aangeduid als de nieuwe voorzitter van de Commissie Buitenlandse Zaken, wil nog deze week een commissievergadering bijeenroepen om minister Reynders te uitleg te vragen over dit conflict. Hij zal tijdens die zitting ook voorstellen om zo snel mogelijk de ambassadeurs van Israël en Palestina uit te nodigen in de Commissie om hen te vragen waarom hun land geen gevolg geeft aan op de oproep tot een staakt het vuren van de Verenigde Naties.

Was het de moord op 3 Israëlische jongeren in juni, of was het het neerschieten van 2 Palestijnse jongeren in mei? Over de aanleiding van de recente escalatie in de Gazastrook mag dan nog discussie zijn, over het feit dat het geweld zo snel mogelijk moet stoppen, is elk weldenkend mens het eens. “De voorbije dagen werd er honderden kruisraketten afgevuurd op Israël en het Israëlische leger bombardeerde honderden doelwitten op de Gazastrook. Zowel de radicale Palestijnse groeperingen als het Israëlische leger maken zich door hun aanvallen op burgers schuldig aan mensenrechtenschendingen en oorlogsmisdaden.”, aldus Dirk Vander Maelen.

Van der MaelenSp.a vindt echter ook dat men niet voorbij kan gaan aan de asymmetrie van het conflict. Als bezettende macht moet Israël volgens internationaal recht instaan voor het welzijn en de veiligheid van de Palestijnse burgers. De VN telde gisteren 174 Palestijnse doden sinds het begin van de escalaties vorige week. 70% zijn burgers, een derde daarvan zijn kinderen. Hier is geen sprake van zelfbescherming, wel van een disproportionele militaire vergelding.

De internationale gemeenschap is op een bijna cynische manier gewoon geworden aan de voortdurende periodes van escalaties die dit conflict kenmerken. België en de Europese Unie moeten het geweld van beide partijen ten stelligste veroordelen. Diplomatie op het hoogste niveau moet er bij de strijdende partijen aandringen op een staakt-het-vuren, waarbij humanitaire hulp wordt toegelaten tot de Gazastrook. Om ons terug te brengen tot het pad van de tweestatenoplossing, kan de internationale gemeenschap het niet enkel bij straffe taal houden.

België moet het voortouw durven nemen in een Europees gecoördineerd initiatief. Dirk Van der Maelen onderneemt de nodige stappen om nog deze week de Minister van Buitenlandse Zaken in de Commissie van Buitenlandse Zaken te horen. Hij zal op de eerste vergadering van de Commissie ook voorstellen om zo snel mogelijk de Ambassadeurs van Israël en Palestina uit te nodigen in de Commissie om te verklaren waarom hun land geen gevolg geeft aan op de oproep tot een staakt het vuren van de Verenigde Naties .

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here