De grootste dopingleugen aller tijden

lancea__1 foto vtm telefacts

Telefacts Zomer: De grootste dopingleugen aller tijden: Lance Armstrong. In een unieke tweedelige documentaire brengt Telefacts Zomer op dinsdag 15 en donderdag 17 juli 2014 het verhaal achter de grootste dopingleugen aller tijden: Lance Armstrong. Aan de hand van unieke getuigenissen en exclusieve amateurvideo-opnames uit de entourage van Armstrong, toont de reportage hoe de zevenvoudige ex-Tourwinnaar 20 jaar lang de sportwereld bedroog.

lancea__1 foto vtm telefactsIn het eerste deel op dinsdag 15 juli 2014 is te zien hoe Armstrong zijn web aan leugens opbouwde en vanaf 1999 zijn hele team mee betrok in een uiterst gesofisticeerd dopingprogramma. Het begon in 1993, toen de jonge wielrenner koste wat het kost de Triple Crown Cycle Race wilde winnen in Philadelphia. Het prijzengeld bedraagt 1 miljoen dollar. Zijn grootste concurrent is de Amerikaan Roberto Gaggiolli: “Hij wist dat ik de te kloppen man was, maar hij had een sterk team. Lance had het op een deal gegooid met mijn ploegmaats dat ze niet zouden doorrijden en ik besefte dat ik het alleen niet zou redden. Na de race kwam Lance naar mijn camper en hij gaf mij een doos met 100.000 dollar cash…”

Dat jaar wordt de totaal onbekende Lance Armstrong wereldkampioen op de weg. Wanneer hij twee jaar later deelneemt aan de Ronde van Frankrijk, wordt hij plots ziek. Dokters stellen vast dat hij teelbalkanker heeft. In 1996 zit zijn ploegmaat en beste vriend Franky Andreu samen met zijn verloofde Betsy aan het ziekbed van Lance. Betsy: “De dokters vroegen of hij ooit doping had gebruikt. Lance antwoordde zonder verpinken: Ja, EPO, testosteron, cortisone, groeihormoon en steroïdes… Onze mond viel open. Wij zaten daar naast zijn bed, met verschillende mensen…. en hij gaf het gewoon toe!”

En het zou alleen maar erger worden. Na zijn ziekte sluit de Amerikaan een pact voor het leven met dopingdokter Michele Ferrari. Lance zou vanaf 1999 zijn hele team mee betrekken in een uiterst gesofisticeerd dopingprogramma. En iedereen die tegen hem was of hem beschuldigde, zou hij kapot maken.

In het tweede deel van de documentaire op donderdag 17 juli getuigen verschillende mensen uit zijn nabije entourage over het bedrog , de leugens en de chantage. Ze vertellen over de bedreigingen, de ware man achter de held en de uiteindelijke ontmaskering van Lance Armstrong.

De grootste dopingleugen aller tijden: Lance Armstrong, deel 1 van het tweeluik op dinsdag 15 juli 2014 om 21.55 in Telefacts Zomer bij VTM.

Foto en bron: VTM

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here