Roger en Adrie Gonnissen zijn Belgisch kampioen Orgeldraaien 2014

orgeldraaien

orgeldraaienRoger en Adrie Gonnissen zijn Belgisch kampioen Orgeldraaien 2014

Roger en Adrie Gonnissen uit Dilsen-Stokkem (provincie Limburg) zijn vandaag Belgisch kampioen Orgeldraaien geworden. Zij traden aan met een 27-toets Odin-draaiorgel. Als kersvers Belgisch kampioen mogen zij de wisselbeker voor twee jaar mee naar huis nemen.

Heel wat mensen woonden in Heist-aan-Zee de 7de editie van het Open B.K. Orgeldraaien bij. Het B.K. werd dit jaar georganiseerd door de heemkundige vereniging ‘Heyst Leeft’ en vzw MechaMusica. De draaiorgels werden opgesteld langs een wandelparcours dat zich uitstrekte over het Heldenplein, de Zeedijk, Graaf d’Ursellaan en Centrum De Bolle.

Dit jaar telde het deelnemersveld 15 draaiorgelspelers.

De zeskoppige jury had aandacht voor verschillende aspecten zoals o.a. het muzikaal repertoire, de esthetiek en de mechaniek van het orgel en het voorkomen van de orgelspeler. De jury bestond uit Robert Oppalfens (voorzitter Heyst Leeft), Erwin Neve (organist van St.-Antonius Heist), André Delos (eredirigent van de Harmonie), Lut Vande Velde (jurysecretaris), presentator-gids Jan Claeys en Rudy Nijs van MechaMusica.

Het Open Belgisch Kampioenschap Orgeldraaien werd voor het eerst georganiseerd in 2004 onder de auspiciën van cabaretier Geert Hoste, die zelf een fervent draaiorgelliefhebber is. Hij leende zijn naam aan de wisselbeker die de titelvoerende Belgische kampioen mee naar huis mag nemen. ‘Open’ betekent dat zowel particulieren als professionele draaiorgelspelers aan het kampioenschap kunnen deelnemen. Het B.K. wordt om de twee jaar ingericht.

Steden en gemeenten, die interesse hebben om in 2016 het B.K. Orgeldraaien te organiseren, kunnen zich nu al kandidaat stellen bij MechaMusica of via www.draaiorgel.be

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here