Daniël Termont eregast op tram voor vrije meningsuiting

Gents burgemeester Daniël Termont maakt op 10 juli als eregast een rit met de tram voor vrije meningsuiting van Amnesty International. Vanaf dan rijdt de Amnesty-tram vier weken lang door de Gentse binnenstad.

Eén van de trams op lijn 1 tussen haltes Expo en Evergem is van 10 juli tot 10 augustus volledig gehuld in de Amnesty-kleuren. De tram staat helemaal in het teken van het recht op vrije meningsuiting.

Wie met de tram reist en gebruik wil maken van het gloednieuw gratis draadloos netwerk van De Lijn, ondervindt aan den lijve wat censuur betekent. Reizigers die proberen inloggen op het netwerk, krijgen een pop-up bericht waarin hen de toegang tot internet wordt geweigerd. Deze actie is een bewustmakingsstunt die aan de tramreiziger wil duidelijk maken dat vrije meningsuiting een kostbaar goed is.

spoorOver heel de wereld worden mensen gecensureerd. In landen als Rusland, Turkije of China bijvoorbeeld is het niet zo vanzelfsprekend om vrij rond te surfen op internetfora en sociale media. Zo blokkeerde de Turkse overheid in maart de toegang tot YouTube en Twitter. Ook Egypte kondigde onlangs nieuwe plannen aan om sociale media op grote schaal te controleren.

Vrije meningsuiting is dus niet voor iedereen. Deze boodschap staat in grote letters op de buitenkant van de Amnesty-tram. Onder de hashtag #tramnesty kunnen reizigers hun ervaring op de tram met de buitenwereld delen. Dit weliswaar nadat ze hun bestemming bereikt hebben, want op de tram blijft het draadloos netwerk van De Lijn onverbiddelijk geblokkeerd.

De Amnesty-tram zal een hele maand door de Gentse binnenstad rijden, waarna hij in het najaar naar Brussel verhuist. Dit alles is te danken aan Ogilvy, het communicatiebureau van Amnesty International Vlaanderen, dat met dit concept de eerste prijs wegkaapte op de Out of Home (OOH) Awards. De OOH-awards, een initiatief van LijnCom en JC Decaux, bekronen het meest creatieve idee voor openbaar vervoer. De winnaar mag gratis een maand lang in Brussel en een Vlaamse stad naar keuze een tram bekleden met reclame.

PRAKTISCH
Wanneer? Donderdag 10 juli om 16u20. Vertrek tram om 16u35.
Waar? Halte Sint-Pietersstation tram 1 richting Evergem. Burgemeester Termont rijdt mee tot aan de Korenmarkt.
De burgemeester wordt vergezeld door Gentenaar Rik Vereecken, voorzitter van Amnesty International Vlaanderen. Deze tramrit is verder voor iedereen toegankelijk.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here