Fotografie-tentoonstellingen rond Brugs immaterieel cultureel erfgoed

kantKantje Boord. Wie Brugge zegt denkt meteen aan kant. ‘Snapshot’ is een reeks fotografietentoonstellingen rond Brugs immaterieel cultureel erfgoed. Acht edities zijn er al gepasseerd.

In de negende editie kijkt fotograaf Karin Borghouts door haar lens naar de kantindustrie van vroeger en nu. Haar foto’s hangen in de binnentuin van het Volkskundemuseum. In het museum zelf tonen vier Brugse organisaties – waaronder het Kantcentrum – hoe zij die kanttraditie op een hedendaagse wijze voort­zetten. De grens tussen echt of niet echt, handgemaakt of industrieel, kunst en kitsch is soms niet duidelijk te trekken. Je krijgt kant te zien als een geraffineerd ambacht zoals we het graag koesteren maar evenzeer als toeristisch product waarbij het goed fatsoen wel eens overschreden wordt. Met andere woorden de expo schuwt de controverse niet.

Een aanrader. Ga eens naar Brugge laat het Historium en Chocolademuseum eens voor wat het is en stap resoluut het Volkskundemuseum binnen.Deze gerestaureerde, 17de-eeuwse eenkamerwoningen herbergen onder meer een klas, een hoedenmakerij, een apotheek, een suikerbakkerij, een kruidenier en een authentiek slaapkamerinterieur. Kantcollectie op de tentoonstellingszolder.

Kantje Boord nog tot 19 oktober in het Volkskundemuseum, Balstraat 43. www.bezoekersbrugge.be

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here