Belgisch Kampioenschap Poetry Slam 2014

poetry slamBelgisch Kampioenschap Poetry Slam 2014. “Een boksmatch met woorden”, dat is hoe je een Poetry Slam het best kunt omschrijven. Het genre wordt in ons land steeds populairder. Creatief Schrijven vzw gaat voor de derde keer op zoek naar de beste slammer tijdens het Belgisch Kampioenschap Poetry Slam. Iedereen kan zijn kans wagen tijdens één van de voorrondes. De laureaten stromen door naar de finale op 15 november in Muntpunt. De Belgische Kampioen wint een ticket naar Zweden en verdedigt de eer van ons land op het Europees Kampioenschap Poetry Slam in Malmö. Kandidaten schrijven in op www.beslam.be

Om de twee jaar coördineert Creatief Schrijven vzw, het Vlaamse steunpunt voor schrijfliefhebbers, het Belgisch Kampioenschap Poetry Slam.

Het fenomeen van de Poetry Slams ontstond in het café- en clubcircuit van Chicago, naar het voorbeeld van boks- en worstelwedstrijden. Het publiek mocht stemmen en werd aangemoedigd om luidkeels te reageren op de gebrachte gedichten. De slam waaide over naar Europa en wint ook in België aan populariteit. Vooral in Antwerpen, Gent, Leuven en Luik zijn er maandelijks meerdere podia waar vaak heel jonge slammers optreden. “Slamscenes en open mics zijn echt een artistieke uitlaatklep voor veel jongeren. Ze verkondigen op een zeer open en vaak bijzonder literaire manier hun mening en het is frappant hoe aandachtig er naar elkaar wordt geluisterd,” zegt An Leenders, directeur van Creatief Schrijven vzw.

Het Belgisch Kampioenschap Poetry Slam start in het najaar met voorrondes in Antwerpen (14/09), Leuven (04/10), Gent (13/10) en Luik (12/11). De beste slammers van elke voorronde gaan naar de nationale finale op 15 november in Muntpunt, Brussel. Een vakjury beslist wie de uiteindelijke Belgische winnaar wordt. Het publiek bepaalt de publieksprijs. De winnaar treedt eind november aan op het Europese Kampioenschap in Malmö, Zweden.

Wie nog niet helemaal zeker is of kampt met podiumvrees, kan een workshop Slam Poetry volgen in Antwerpen (31/8), Leuven (25/9) of Gent (30/9). David Troch, Stadsdichter van Gent, coacht de deelnemers.

De vorige twee edities van het Belgisch Kampioenschap Poetry Slam werden overtuigd gewonnen door Brusselaar Youness Mernissi. De Antwerpse Sascha Reunes won in 2012 de publieksprijs. Beide slammers werden o.a. uitgenodigd op een poëziefestival in Cuba.

Inschrijven voor het Belgisch Kampioenschap 2014 doen de kandidaten op www.beslam.be.

Het Belgisch Kampioenschap Poetry Slam loopt i.s.m. WISPER, Urban Woorden, de Wolven van La Mancha, café Stockholm S., OPEK, Hotsy Totsy, Muntpunt, Behoud de Begeerte, La Zone en Jeugd en Poëzie en met steun van het Forum voor Amateurkunsten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here