Ik zie wat jij niet ziet – kunst en autisme

ik zie wat jij niet zietIk zie wat jij niet ziet en het is … rood: een bekend kinderspel. Raad eens waaraan ik denk? Wat ik zie? Wat spookt er door mijn hoofd? Het voorwerp dat ik ‘zie’ bevindt zich in deze ruimte en ik geef de kleur als tip. De medespelers raden met weinig houvast: er ontwikkelt zich een spel, moeilijk, geestig, enerverend en hilarisch. Ziet de medespeler iets evident over het hoofd? Zit het in een klein detail? Kijkt hij wel zoals de ander?

Met Ik zie wat jij niet ziet presenteert het Museum Dr. Guislain deze zomer een tentoonstelling van werken van kunstenaars met autisme. Ga je anders kijken doordat je dat weet? Beïnvloeden vooroordelen, stigma’s en weetjes over autisme de manier van kijken? Of maakt dat niet uit en is het werk net zo goed sterk of zwak, geel of blauw als dat van kunstenaars zonder autisme? Ik zie wat jij niet ziet geeft geen sluitend antwoord op deze vragen, maar vraagt de toeschouwer om met de tip in het hoofd, net als bij het spel, op een frisse manier naar de werken te kijken en ze zo te ‘vinden’.

Ik zie wat jij niet ziet toont werk van Duitse kunstenaars met autisme, maar ook een kleine selectie van Belgisch werk. In 2007 lanceerde de Duitse organisatie akku e.V. (Autismus, Kunst und Kultur) een oproep naar kunstenaars met autisme met de vraag hun werk voor te stellen. In 2009 werd de selectie gemaakt en in 2010 werd ze tentoongesteld in de Documenta Halle van Kassel. Volker Elsen, curator van de expo, heeft zelf een broer met autisme die fascinerende werken maakt. Dit inspireerde hem tot de tentoonstelling Ich sehe was, was du nicht siehst, die na Kassel in 2011 in Paderborn en Hagen te zien was. Jan Hoet aanvaardde het peterschap voor het project, deels omdat zijn kleindochter autisme heeft, maar in de eerste plaats omdat hij overtuigd was van de hoge kwaliteit van de geselecteerde werken. Ook van de tentoonstelling in het Museum Dr. Guislain was hij peter, een taak die na zijn dood door zijn dochter Marianne Hoet wordt overgenomen.

Ik zie wat jij niet ziet brengt een nieuwe selectie bijeen met een Belgische toets. Er werd gekozen voor een combinatie van werk dat op de tentoonstelling in Kassel te zien was met eens zoveel nieuw werk. Voor een centraal thema is bewust niet gekozen: de verscheidenheid is namelijk enorm, zowel in onderwerp, materiaalgebruik, grootte enz. Zo toont Uwe Breckner zijn vele botsauto’s en andere kermisattracties, zijn er de befaamde kranen van Roland Kappel en stelt Karita Guzik haar intrigerende speelkaarten voor. Verder zijn de fragiele papieren huizen van David Jünck te zien en de raketten van Philipp Wewerka. Of de naakte man van Menia die met zijn hoofd onder water enkele vissen achterna loopt. Ik zie wat jij niet ziet…

Praktische inlichtingen:

Museum Dr. Guislain
J. Guislainstraat 43
9000 GENT, België
tel: +32 (0)9 216 35 95
e-mail: info@museumdrguislain.be
www.museumdrguislain.be

Openbaar vervoer: Station Gent-St-Pieters: tram 1, halte Jozef Guislainstraat
Openingsuren: dinsdag – vrijdag : 9 – 17 u , zaterdag – zondag: 13 – 17 u
Gesloten: op maandag

Ik zie wat jij niet ziet – kunst en autisme
Van 19 juli tot 21 september 2014

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here