Zulte en Dentergem kritisch tegen komst windmolens

electr windmDe gemeentebesturen van Zulte en Dentergem staan erg kritisch tegenover de mogelijke komst van windmolens op de grens van Zulte en Oeselgem, langs de Leie. Daar is sinds enkele weken sprake van en ongerustheid over. “We kregen nog geen officiële bouwaanvraag binnen, maar laat duidelijk zijn dat we negatief staan tegenover het plaatsen van windmolens in dit mooi stukje natuur en in de nabijheid van woonkernen”, zeggen burgemeesters Simon Lagrange van Zulte en Koenraad Degroote van Dentergem.

De laatste weken gonst het van de geruchten over de mogelijke komst van twee tot vier windturbines langs de oevers van de Leie, op grondgebied Zulte op de grens met Dentergem (deelgemeente Oeselgem). Enkele ongeruste buurtbewoners hebben zich intussen gegroepeerd in een actiecomité ‘Red de Leievallei’. Zij vrezen slagschaduw, geluidshinder en een minwaarde voor het Leielandschap.

Burgemeesters Simon Lagrange (Zulte) en Koenraad Degroote (Dentergem): “Voor deze mogelijke plannen werd nog geen officiële bouw- of milieuvergunning aangevraagd. We kunnen ons dus nog niet officieel uitspreken over dit dossier. Maar het is duidelijk dat we erg kritisch staan tegenover het volplaatsen van onze Leieboorden met windmolens, in de nabijheid van woonkernen en in landelijk gebied.”

“Hierbij moeten we ook rekening houden met het project ‘Rivierherstel Leie’, dat in deze omgeving landbouwgebied wil omvormen tot natuurgebied. Bovendien zijn nog maar sinds kort 3 windmolens naast elkaar gebouwd op grondgebied Wielsbeke, met serieuze impact op de woonomgeving in Zulte, en waarvan het nog afwachten is wat de effectieve impact is. Ze zijn nog maar net beginnen draaien”, vullen de schepenen van Milieu Michaël Devriendt (Zulte) en Rita Delmotte (Dentergem) aan.

Beide gemeentebesturen beklemtonen geen tegenstander te zijn van windenergie, maar dan wel op de meest geschikte plaatsen.
De provincie Oost-Vlaanderen is bevoegd om de milieuvergunning af te leveren, het Vlaams Gewest is bevoegd voor de bouwvergunning. Telkens zal de gemeente om advies gevraagd worden en zullen de besturen de inwoners raadplegen. Beide gemeentebesturen beloven zich hierbij dus erg kritisch op te stellen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here