Belgische resolutie over doodstraf aanvaardt

gevangBelgische resolutie over doodstraf aanvaardt. Vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders is blij dat de mensenrechtenraad in Genève gisteren een resolutie van België over de doodstraf heeft aangenomen.

België nam dit initiatief met Benin, Costa Rica, Frankrijk, Mexico, Mongolië, Moldavië en Zwitserland. Het kreeg de steun van een zestigtal landen uit vijf continenten.

Voor de minister is dit een belangrijke stap in het streven naar de afschaffing van de doodstraf. Want dankzij het Belgische initiatief wordt de kwestie van de doodstraf voor de lange termijn in de agenda van de mensenrechtenraad geschreven.

De Belgische resolutie plant namelijk een tweejaarlijkse paneldiscussie op hoog niveau over de doodstraf, tijdens de maartsessie van de mensenrechtenraad. Ze vraagt ook voor het eerst aan het bureau van de hoge commissaris voor de mensenrechten om een analyse te maken van de mensenrechtenschendingen tijdens het proces van de oplegging en toepassing van de doodstraf.

Dit initiatief illustreert de voortrekkersrol die België speelt voor de bescherming en bevordering van de mensenrechten. Ons land is kandidaat om opnieuw lid te worden van de mensenrechtenraad voor de periode 2016-2018.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here