Toegankelijke fietsvakanties in Antwerpse Kempen

fietsen met een beperkingIedereen Fietst! Vier toegankelijke fietslussen en fietsvakanties in Antwerpse Kempen en Scheldeland

Fietser met een beperking? Ook dan geniet je van het fietsknooppuntennetwerk. Onder de noemer ‘Iedereen Fietst’ presenteert de Provincie Antwerpen vier toegankelijke fietslussen vanuit een toegankelijk logies in de Antwerpse Kempen en Scheldeland. Met de vele extra tips maak je er meteen een comfortabele en fijne fietsvakantie van.

De afgelopen maanden screenden tientallen vrijwilligers, met en zonder beperking, de toegankelijkheid van het populaire fietsknooppuntennetwerk. Ze brachten de diverse knelpunten in kaart: te smalle paden, kasseistroken, zandige ondergrond, steile hellingen…

Het Centrum voor Toegankelijkheid Provincie Antwerpen deed hetzelfde voor de bezienswaardigheden, cafés en restaurants langs het netwerk.

Die gedetailleerde screening en de fietsexpertise van Toerisme Provincie Antwerpen resulteren in vier toegankelijke fietslussen in de Antwerpse Kempen en Scheldeland.

Bruno Peeters, gedeputeerde voor toerisme: “Als startpunt kozen we heel bewust voor een toegankelijk logeeradres. De accommodatie is aangepast aan de noden van de gasten en de uitbaters zorgen voor een warm welkom en persoonlijk advies. ‘Iedereen Fietst’ vormt een eerste stap naar meer inclusieve routes in onze provincie Zo willen we de participatiegraad in Vlaanderen mee helpen verhogen.”

Kant-en-klaar totaalpakket
‘Iedereen Fietst’ maakt het fietsknooppuntennetwerk nog laagdrempeliger. De vier toegankelijke routes zijn haalbaar voor een heel breed publiek. Ze richten zich zowel tot mensen met een beperkte mobiliteit – onder wie fietsers met een tandem, driewieler, duofiets of handbike – als fietsers die snel vermoeid geraken of ouders met fietskarren.

Nieuw is dat ‘Iedereen Fietst’ een kant-en-klaar totaalpakket biedt. Peter Bellens, gedeputeerde voor welzijn: “Mensen met een beperking hebben het vaak lastig om zelf een weekendje uit samen te stellen. ‘Iedereen Fietst’ vult dit hiaat op. Voor elke route bundelden we detailinfo over de fietsroute, het logies, de bezienswaardigheden en de horeca. Met de handige kaartjes en fietsfiches vertrek je zorgeloos op vakantie.”

Vrijwilliger Peter Genyn testte tijdens de screening het netwerk met zijn ligfiets of rolstoelfiets: “Ik vind het een knap initiatief van de Provincie Antwerpen. De kaartjes wijzen op mogelijke obstakels als halfverharde wegen. De fiches geven nog meer details. Zo kom je als gebruiker van een aangepast fiets onderweg niet voor verrassingen te staan.”

© Koen Fasseur© Koen Fasseur

Meer info:
De toegankelijke fietslussen situeren zich in de Antwerpse Kempen (Mol/Retie, Brasschaat/Kalmthout en Rijkevorsel/Turnhout) en Scheldeland (Bornem/Puurs).

Gedetailleerde fiches met kaartjes, toeristische tips en informatie over de toegankelijkheid van attracties en horeca op www.antwerpsekempen.be en www.scheldeland.be.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here