Koor Singhet Scone uit Dilbeek 50 jaar!

koor singhet scone

koor singhet sconeHet zangkoor Singhet Scone uit Dilbeek bestaat dit jaar 50 jaar(°1964). En om dit te vieren plannen ze een jubileumconcert op zaterdag 08 november 2014 om 20u in de Sint-Theresiakerk te Dilbeek. Wat maakt dit concert zo uniek? Het is een concert voor de gelegenheid samengesteld uit enerzijds Singhet Scone uit Dilbeek en anderzijds: “ Het Koninklijk Mannenkoor Singhet Scone Gent (°1928)”, dat ook dezelfde dirigent heeft, wat de homogeniteit van de uitvoering waarborgt! Zij hebben al verschillende malen met succes samen opgetreden in het kader van de Verenigde Koren. Beide koren zijn al heel dicht naar elkaar toegegroeid en nieuwe vriendschapsbanden konden gesmeed worden.

Onlangs beslisten De Gouverneur en het Provincie-Bestuur van Vlaams-Brabant de Bronzen Medaille van Verdienste toe te kennen aan de Culturele Vereniging : “ Het Vierstemmig Gemengd Koor Singhet Scone Dilbeek”. De oorkonde of diploma is reeds opgemaakt, maar de plechtige overhandiging zal gebeuren op 03 september 2014 vanaf 20 uur tijdens de open deur van het koor.

50 jaar voor velen een fait divers, maar een vereniging meer dan 50 jaar lang leven inblazen, is niet zo evident ! Zowel leden als bestuursleden moeten al die tijd op een leuke manier weten met elkaar om te gaan. Logisch dus dat er ook al eens spanningen zijn, soms breuken, en soms een heleboel onzekerheden, wantoestanden, ups en downs, veel optredens of minder optredens, leuke of ruziënde leden of bestuurders, of soms helemaal geen bestuur… en dat allemaal gedurende meer dan 50 jaar… dan moet er toch een sterke rode draad doorheen dergelijke verenigingen lopen. En dat is nu net waar Singhet Scone Dilbeek borg voor staat : de rode draad is de mooie muziek in het algemeen en de mooie zang in het bijzonder, alsook een repertoire dat alle stijlperiodes doorkruist. Wat er daarnaast allemaal gebeurt is dus van nevengeschikt belang en houdt een vereniging levendig.

Ze zijn al een hele tijd aan het repeteren om van dit jubileumconcert een daverend succes te maken. Want niet alleen in Dilbeek maar op zaterdag 24 januari 2014 ook te Gent, in de Christus Koning-kerk, eveneens om 20u waar ze het optreden van Dilbeek integraal zullen overdoen. Afgelopen zaterdag 21 juni konden we zelf vaststellen dat niets aan het toeval overgelaten werd. Een heuse koordag in de muziekacademie Dil’arte vond plaats in aanwezigheid van een ruime delegatie uit Gent, en 2 pianisten die elkaar afwisselden.

Een enthousiaste dirigent in de persoon van Léon-Bernard Giot leidde alles in goede banen : na het maandenlang instuderen van noten en ritmes, werd het nu tijd om de nuances aan te brengen en vooral de sfeer van elk stuk op te roepen : leuk, blij, uitdagend, uitnodigend, verleidend, vreugdevol, olijk, uitgelaten, dansend, dromend, drinkend, strijdlustig, weemoedig, verliefd, stralend, werklustig, … allemaal gevoelens die het koor zal overbrengen op zijn publiek ! Eerstvolgende repetitie + open deur met uitreiking Bronzen Medaille vanaf 20u: woensdag 03/09 voor in Dilbeek, Dil’Arte lokaal 013.

Vermelden we tenslotte nog dat Slechts 2 koorleden reeds 50 jaar actief zijn en dat sinds 2006 de Mellenaar Léon-Bernard Giot, musicus en zangpedagoog, het koor leidt . Het ledenaantal blijft ook aangroeien, vandaag staat de teller op 42. De dirigent kijkt nog steeds uit naar een uitbreiding met nieuwe leden of een fusie met een ander koor. Wie wil kan het koor nog steeds vervoegen. Vanaf september moet men echter de grondige kennis van de werken gewoon bewijzen door het zingen van enkele uittreksels voor de koorleider en een bestuurslid. Wie zich geroepen voelt neemt best contact met de voorzitter op 02 466 95 56. Of rechtstreeks met de dirigent : Léon-Bernard Giot, Dorpsplein 15B – 9090 Melle tel. 0476 431 990. Wil je meer weten over het koor en zijn activiteiten bezoek dan zeker hun webstek: www.singhetscone.be

2 REACTIES

  1. Dat koor is ontstaan door een initiatief van het echtpaar Herman en Mimi Muyldermans die ook gedurende jaren de repetities bij hen thuis lieten doorgaan. Dank zij hun onmetelijke inzet is het koor gegroeid.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here