CD&V tevreden met initiatief ELIA en gaat voor energiepact

energie-groenestroom

energie-groenestroomCD&V tevreden met initiatief ELIA en gaat voor energiepact. Vlaams parlementslid Robrecht Bothuyne en kamerlid Leen Dierick zijn tevreden met het initiatief van ELIA om een brede groep stakeholders in het Belgische energiebeleid samen te brengen met als doel een gemeenschappelijke, breed gedragen visie over onze energietoekomst uit te werken.

CD&V pleit al lang voor een energiepact dat duidelijke krijtlijnen en investeringsstabiliteit tot 2030 moet brengen. CD&V nam dit expliciet op in haar verkiezingsprogramma en organiseerde in maart nog zelf een studiedag over een energiepact.

Eerder nam ARGUS al een initiatief dat in januari jl. resulteerde in het rapport “Energie voor morgen”. Dat rapport riep o.a. de tegenstanders in het debat op om uit de loopgraven komen en gezamenlijk openingen te maken voor oplossingen. In Nederland is zoiets gelukt, met het “Energie-akkoord voor duurzame groei” van 6 september 2013.

Leen Dierick: “In België zijn we nog verre van een echt energiepact. De eerste output van het initiatief van ELIA geeft een aantal prioriteiten en richtingen aan. De moeilijkste keuzes moeten echter nog genomen worden: budgettaire krijtlijnen, tarieven, keuzes in de energiemix, enz…”.

Voor CD&V is het belangrijk dat een sterke stuurgroep het verdere traject naar een echt energiepact zal dragen. Dit is essentieel om het proces op een effectieve manier te doen landen. Even essentieel zijn duidelijke afspraken over de taakverdeling met het politieke niveau.

Robrecht Botuyne: “Alle bevoegde nieuwe ministers zullen er hun schouders moeten onder zetten, en er mee voor zorgen dat we zo snel mogelijk tot een compromis kunnen komen. Het is voor ons essentieel dat alle nieuwe regeringen in ons land een energiepact als een prioriteit beschouwen.”

Prioriteiten voor CD&V:

– Een energiepact uiterlijk 2015

– Daarvoor een sterke stuurgroep aanwijzen

– Energienorm inbouwen: afstemming met de buurlanden is essentieel

– Toekomst voorbereiden door ambitieus in te zetten op onderzoek en ontwikkeling.

Lees meer over duurzame energie en energie besparen op Milieubewust.net

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here