Grootschalige studie zwangerschapsdiabetes

Katrien Benhalima

Katrien BenhalimaGrootschalige studie wil screening zwangerschapsdiabetes verbeteren. In België bestaan er geen exacte gegevens over het aantal vrouwen met zwangerschapsdiabetes. Bovendien is er geen eensgezindheid over de manier waarop men de ziekte moet opsporen. Een grote nationale studie wil daar verandering in brengen: zes ziekenhuizen bundelen hun krachten om gedurende drie jaar gegevens te verzamelen van 2 500 zwangere vrouwen.

Jaarlijks worden in België bijna 135 000 vrouwen zwanger. Tussen vijf en tien procent daarvan krijgt te maken met een te hoge bloedsuiker tijdens de zwangerschap. Zwangerschapsdiabetes verhoogt het risico op verwikkelingen voor zowel moeder als baby. Zonder behandeling loopt de baby een verhoogd risico op overgewicht en geboorte met keizersnede. Er is ook een grotere kans dat hij later als volwassene zal lijden aan suikerziekte en obesitas. Een moeder met zwangerschapsdiabetes heeft binnen de 10 jaar na de bevalling tot vijftig procent kans om een blijvende vorm van suikerziekte te ontwikkelen.

Het is dus erg belangrijk dat een zwangere vrouw zich tijdig laat testen en behandelen. Maar momenteel bestaan in ziekenhuizen heel wat verschillende manieren om vrouwen te testen. Bovendien is er geen consensus over hoe men de screeningstest moet interpreteren. Een grote nationale studie wil daarom de methode om zwangerschapsdiabetes te testen grondig onder de loep nemen. Bedoeling is om gedurende drie jaar gegevens te verzamelen bij 2 500 zwangere Belgische vrouwen.

De Belgische studie rond opsporing van diabetes in de zwangerschap (BEDIP-N) wil diabetes tijdig in de zwangerschap opsporen. Het gaat om zowel diabetes die al bestond voor de zwangerschap zonder dat de vrouw daarvan wist, als diabetes die ontstaat tijdens de zwangerschap. De studie zal gegevens verzamelen over de opvolging voor, tijdens en na de bevalling. Bijzondere aandacht gaat naar hoogrisicogroepen: vrouwen van niet-Europese afkomst en vrouwen met een lagere sociaal-economische achtergrond. Ervaring leert dat zij zich vaak te laat of niet laten screenen.

Zwangere vrouwen die deelnemen aan de studie* vullen een vragenlijst in bij hun bezoeken aan het ziekenhuis. Er worden extra bloedstalen afgenomen voor het analyseren van het suikermetabolisme. Deelnemers krijgen ook een extra opsporingstest voor zwangerschapsdiabetes tussen 24 en 26 weken. Alle andere zwangerschapsconsultaties verlopen verder zoals bij elke zwangere vrouw*. Er wordt geen studiemedicatie gegeven.

De BEDIP-N-studie is een unieke samenwerking tussen UZ Leuven, UZ Antwerpen, Imelda ziekenhuis Bonheiden, OLV-ziekenhuis campus Aalst en campus Asse en kliniek Sint-Jan Brussel. UZ Leuven doet de coördinatie van de studie, onder leiding van dokter Katrien Benhalima. De studie wordt gesubsidieerd door de Nationale Loterij. Begin 2017 zullen de eerste resultaten bekend zijn.

 

Tip: Andere gevaren tijdens of na de zwangerschap is een te hoge bloeddruk, dit kan leiden tot een  zwangerschapsvergiftiging . Wanneer je last hebt van een hoge bloeddruk is het belangrijk om geen zwangerschapscontroles over te slaan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here