Lille en Halen winnen 10.000-stappenclash

10000 stappenDe Rode Duivels achterna: Lille en Halen winnen 10.000-stappenclash. De gemeenten Lille en Halen zijn de winnaars van de ‘10.000-stappenclash’. Dat is een stappencompetitie tussen de inwoners van de verschillende Vlaamse gemeenten. Van 16 mei tot 16 juni namen de inwoners van 58 Vlaamse gemeenten het al stappend tegen elkaar op. Een extra uitdaging was virtueel naar Brazilië stappen om de Rode Duivels aan te moedigen op het WK voetbal. Doel van de wedstrijd? Om het meest stappen zetten, en dus meer bewegen.

De 10.000-stappenclash is een initiatief van het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie (VIGeZ) en de Vlaamse Logo’s in samenwerking met de Vlaamse Apothekersnetwerk (VAN) en de Vlaamse ziekenfondsen*, met steun van de Vlaamse overheid. De campagne wil mensen aanzetten om voldoende te bewegen door dagelijks 10.000 stappen te zetten.

Online stappendagboek

Gedurende 1 maand de meeste stappen zetten. Dat was de uitdaging die 58 Vlaamse gemeenten van 16 mei tot 16 juni met de 10.000-stappenclash aangingen. De inwoners van de gemeenten die deelnamen, konden via de online registratietool op www.10000stappen.be een stappendagboek bijhouden. Waarden zoals gemiddeld aantal stappen per week, totaal aantal stappen, streefdoel, … worden automatisch berekend. Met een stappenteller kon elke deelnemer gemakkelijk zijn stappen tellen.

Lille kampioen van de 10.000-stappenclash

Met een totaal van 47.775.348 stappen, wat overeenkomt met 33.443 km, kaapte de gemeente Lille de overwinning weg. Liefst 200 inwoners van de gemeente gaven dagelijks op de online registratietool het aantal stappen in dat ze die dag gezet hebben. Hiermee versloeg Lille de gemeenten Oplabbeek (19.405.087 stappen en 54 deelnemers) en Halen (13.388.219 stappen en 74 deelnemers), die respectievelijk tweede en derde eindigden.

Bij het bepalen van de winnaar werd steeds rekening gehouden met het totaal aantal stappen in verhouding tot het aantal volwassen inwoners van de gemeente. Op die manier hadden ook de kleinere gemeenten evenveel kans om de winst binnen te halen.

Lille zette een gemiddelde van 14.875 stappen per dag waardoor het de norm van 10.000 stappen per dag vlot behaalde. Opglabbeek en Halen zetten gemiddeld 15.862 stappen en 12.531 stappen per dag.

30% meer stappen

Niet iedereen behaalt meteen de norm van 10.000 stappen per dag. Maar vooruitgang boeken zonder meteen 10.000 stappen te zetten is even belangrijk. Het aantal stappen dat iemand erop vooruitgaat telt dus ook. Die vooruitgang is het gemiddeld aantal stappen dat de gemeente op het einde van de stappenclash heeft gezet in vergelijking met zijn startniveau.

Halen zette op het einde van de stappencompetitie 30% meer stappen dan bij de start van de wedstrijd. En daarom mag Halen zich ook de winnaar van de 10.000-stappenclash noemen.

Na 11 dagen virtueel in Brazilië

Om ook onze Rode Duivels aan te moedigen tijdens het Wereldkampioenschap voetbal, stapten alle deelnemers virtueel richting Brazilië. Zo werden alle ingegeven stappen opgeteld en omgezet in kilometers. Na 11 dagen bereikte Lille Brazilië, goed voor 8.245 kilometer. Opglabbeek en Halen bereikte na 20 dagen en 30 dagen Brazilië. Daarna werd de tocht verder gezet met een virtuele tour in Brazilië.

De geleverde inspanningen worden beloond met een leuke en ‘gezonde’ prijs: Lille en Halen krijgen een gepersonaliseerde winnaarsvlag en 3 koffers met stappentellers van VitaMed nv.

Positief effect op gezondheid

Onderzoek wijst uit dat 10.000 stappen per dag zetten (en 8000 stappen voor 65-plussers) hetzelfde positieve effect op je gezondheid heeft als elke dag een half uur extra bewegen. Dat kan zelfs door dagdagelijkse activiteiten zoals tuinieren of het huishouden. Het unieke aan ’10.000-stappenproject’ is dat het er is voor iedereen, ook voor wie minder van sport houdt of voor wie te weinig tijd heeft. Een gemiddelde Vlaming zet nu ongeveer 6000 stappen per dag in zijn gewone doen en laten.

*De Vlaamse ziekenfondsen die deze actie mee ondersteunen zijn de Christelijke Mutualiteit, de Socialistische Mutualiteiten, de Liberale Mutualiteit, het Vlaams & Neutraal Ziekenfonds en het Neutraal Ziekenfonds Vlaanderen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here