Palmolie en Gezondheid symposium

Palmolie en Gezondheid symposium. De cover van Time Magazine titelde op 12 juni 2014: „Eet Boter” en vcroeg om de kennis over vetten te herbekijken. Er is een paradigma-shift aan de gang. Aan de ene kant zien we gezondheidsexperts vetten terug een plaats geven binnen gezonde voeding. Aan de andere kant blijft er zware kritiek op palmolie.

Het is een gigantisch succes in de agrarische sector maar daarbuiten wordt palmolie vaak als intrigerend en soms zelfs zorgwekkend gezien. Consumenten merken het op als ingredient in heel wat voedingsproducten. De plantaardige olie zit in de lift met een jaarlijkse groei van 8,7% sinds 1995, maar is een bron van bezorgdheid op vlak van gezondheid en ecologie. Deze vetten spelen ook een grote rol in goede en slechte cholesterol. Meer en meer Europese burgers gaan op zoek naar meer specifieke informatie over de eigenschappen en de oorsprong van de producten die ze consumeren. Daarom brengt het Palmolie en Gezondheid symposium wetenschappers uit verschillende Europese landen samen: het Verenigd Koninkrijk, België, Frankrijk en Nederland.

Omwille van de grote media-aandacht brengt het Instituut voor Klinisch Onderzoek wetenschappers en juridische experts samen in Brussel op 25 juni in het Radisson Blu EU Hotel, Rue d’Idalie 35, om het te hebben over “Palmolie en Gezondheid”. Deuren gaan open vanaf 08:30, de lezingen beginnen om 09:00.

Gezondheid: de kernpunten
Tijdens het symposium worden drie belangrijke vragen gesteld:
„Vormt palmolie een risico voor menselijke gezondheid?”
„Wat zijn de alternatieven?”
„Hoe informeren we consumenten?”

Het Instituut voor Klinisch Onderzoek stelde een panel van bekende experts samen om de vragen, en deze van het publiek, te beantwoorden.

Na een inleiding door Prof. Albert Dijkstra over de eigenschappen van palmolie, behandelt Dr. Jean Graille het gebruik ervan in voedingsproducten. Dr. Guy-André Pelouze gaat dieper in op atherosclerose factoren, vanuit een physiopathologisch mechanisch oogpunt. Professor Furio Brighenti, van de Universiteit van Parma, deelt de conclusies van zijn studie „Palmolie en bloedlipiden gerelateerd aan cardiovasculaire aandoeningen.” Daarna geeft Cardioloog Dr. Aseem Malhotra meer informatie over dieet en preventie van cardiovasculaire aandoeningen.

Etikettering: informatie voor de consument

Het publiek debat over palmolie roept vragen op over consumptie en etikettering. Voor het eind van dit jaar wordt een nieuwe EU-richtlijn over oorsprongweergave van kracht. Christophe Didion, woordvoerder van het departement Gezondheid en Consumenten van de Europese Commissie, stelt de nieuwe regulering voor. Advocate en juridisch experts Anne Bourdu gidst ons door de nutritionele claims van „palmolievrije” etikettering.

Open debat

Politici, media, professionelen uit de sector en academici worden uitgenodigd om deel te nemen aan dit evenement. Registreren kan via het online registratiesysteem. Het Instituut voor Klinisch Onderzoek is een open vereniging met als doel om cardiologisch en angiologisch onderzoek verder te ontwikkelen. Het instituut werd opgericht door thoracaal en cardiovasculair chirurg Guy-André Pelouze.

Instituut voor Klinisch Onderzoek

palmolie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here