Wereldrecordhouder radiomaken is een Vlaming

willy Michiels

Wereldrecordhouder radiomaken is nog steeds een Vlaming. Alhoewel vele andere namen de afgelopen jaren verschenen, niemand deed op deze twee vlakken beter dan Eduard De Schrijver. Hij was 562 u en 15 minuten live deejee én het werd tezelfdertijd uitgezonden via radio Atlantis, het latere radio P.R.O.S.

De hele recordtijd werd hij bijgestaan door zijn zoon Yvan De Schrijver én een team getuigen die 24 uur per dag bij hem bleven en om de twee uur werden vervangen. De EHBO Club Haaltert én enkele dokters stonden hem tevens bij. Deurwaarder Vandemeulebroeke controleerde alles. Eduard de Schrijver kreeg ook een Brevet van Sportverdienste van de Gemeente Haaltert én verscheen met alle plichtplegingen mét foto in het Guinessbook of Records in 1987. Waarom dit én een aantal andere records werd verwijderd is niet duidelijk, maar kadert heel zeker in een sfeer van commerciële overwegingen.
Radio Atlantis
Vlnr : Slager Willy Van Der Eecken uit Kerksken (nadien in de wielrennerij gestapt) samen met zijn poulain in het midden, de wereldduurrecordhouder vissen (destijds 131 u) en life verslagen door radio Atlantis, Yvan De Schrijver, die een groot deel van het visrecord aan de vijver in Gotegem bleef. Tweede van links Yvan De Schrijver, toen wereldduurrecordhouder kaarten met 4 (77u15’) verder Eduard De Schrijver, alias “Lambic” en Bruce Last, DJ bij radio Atlantis

Eduard De Schrijver (Lambic), krijgt bezoek van eerste schepen Hector De Schutter in 1985
Eduard De Schrijver (Lambic), krijgt bezoek van eerste schepen Hector De Schutter in 1985

willy Michiels

Het record is gehaald. Willy Michiels en zijn echtgenote komen de nieuwe recordhouder en zijn echtgenote proficiat wensen. De foto hieronder kwam in hotel M op “één”, Eduard samen met zijn trouwste nachtgetuigen, Posper en Florent.

De studio’s waren in die tijd nog niet wat ze nu waren. De bandopnemer kon 7u36’ onafgebroken Muziek en programma’s draaien in een degelijke kwaliteit. Radio was tot midden de tachtiger jaren Illegaal, wat het natuurlijk nog leuker maakte om ermee te beginnen, wat niet mag is leuk, niet ?

radiomaken

Radiomaken is eigenlijk iets wat echt in je bloed zit. Het is een microbe, waar je niet van geneest. Het probleem met hedendaagse radio is dat er zeer veel wordt gewerkt met voicetracks, je spreekt dus een radioprogramma van een uur in op 5 minuten zonder echt voeling te hebben met de muziek én de luisteraar.

Wie wel nog live presenteert krijgt vaak de playlist voor zijn neus en heeft zelf nog weinig inbreng in het inhoudelijke deel van zijn programmatie. Dat is een manier die je niet volhoud, tenzij je er echt goed voor wordt betaald natuurlijk. Lokale radio teert echter op vrijwilligerswerk. Wie denkt daar grof mee te kunnen verdienen nam een verkeerde keuze. Voeling krijgen met je luisteraar had ik heel veel met mijn programma ontbijtradio op zondagochtend, waar heel veel luisteraars op afstemden voor het inhoudelijke van het programma, de interviews van “goede” artiesten, Cultuurnieuws enz… Je moet in een programma vooral jezelf blijven en geen voorleesmachine worden van vooraf opgestelde teksten door derden…

radio pros praathuis

Voor het Radio ATLANTIS Praathuis, aan de Anderenbroek te Denderhoutem, jammer genoeg een vergane glorie. Zelf begon ik met radio in 1980 bij radio Ternat. Eind 1981 besloot mijn vader om zelf met een radio te beginnen. Samen met enkele moedigen zoals patrick Vermassen, Steve Steward, ikzelf (destijds Big Jim), Lambic (Eduard De Schrijver) enz… werkten dag en nacht om uiteindelijk op 7 februari 1982 van start te gaan. De VZW bestond echter reeds sedert 1979. Door zware ziekte diende ikzelf, na de dood van mijn vader op 2 juli 2000 en mijn broer in 1995, de radio over te laten in andere handen in 2011.

Tot op vandaag ben ik nog met radio bezig. Jammer genoeg niet meer met mijn eigen kind (radio atlantis/Radio P.R.O.S.), de samenwerking met het nieuwe bestuur verliep immers zacht gezegd niet erg vlot, dus zit ik bij de radio in de Basiliek van Koekelberg, Radio SPES. Ik doe er mijn ding omdat ik dit heel graag doe. Elke zaterdagavond ben ik van 16-18 te beluisteren en op zondagochtend van 10 tot 12 uur.

Ik hoop dat mijn vader op deze manier toch nog de eer blijft krijgen die hij verdiende door van 31 oktober tot 23 november 1995 onafgebroken te spelen met slechts 15 minuten rust per 3 uur, die je niet mocht opsparen!

Bron: De Schrijver Yvan

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here