Voetbal 2014 – Kinderprostitutie in Brazilië

wk voetbal

wk voetbalOp reis naar Brazilië, sluit je ogen niet voor kinderprostitutie !

In de aanloop van het Wereldkampioenschap Voetbal 2014, lanceert de werkgroep « Stop kinderprostitutie » een nieuwe nationale campagne tegen de seksuele uitbuiting van kinderen voor reizigers met bestemming Brazilië en meer specifiek voor de fans die naar het WK gaan.

In Brazilië is seksuele uitbuiting van kinderen een bijzonder zorgwekkend fenomeen. Recente schattingen van de Braziliaanse federale politie geven aan dat er meer dan 250.000 kinderen in de prostitutie zitten. Volgens de Braziliaanse autoriteiten, reizen meer dan 600 000 buitenlandse toeristen en 3 miljoen Brazilianen in het land tussen juni en juli 2014. Ook al zijn voetbalfans niet specifiek een risicogroep, de uitzonderlijke toename van het aantal reizigers tijdens dit mondiale evenement zorgt voor een extra verhoging van het risico op seksuele uitbuiting van minderjarigen.

De partners van de « Stop kinderprostitutie » campagne willen de reizigers eraan herinneren dat ze ter plekke, als ze getuige zijn van seksueel misbruik van kinderen, het nummer 100 kunnen bellen om rechtstreeks alle gevallen van seksuele uitbuiting te rapporteren aan de Braziliaanse autoriteiten. Het is ook mogelijk om de gevallen van seksuele uitbuiting te signaleren bij terugkomst in België, ofwel bij de Belgische politie via de link eCops via de site www.polfed-fedpol.be, ofwel via het contactpunt www.stopkinderprostitutie.be.

Een Belgische onderdaan die zich schuldig maakt aan seksueel misbruik van kinderen in het buitenland is strafbaar in België. De straffen op seksueel misbruik zijn afhankelijk van de Belgische kwalificatie die gegeven wordt aan het seksueel misbruik van kinderen (kinderprostitutie, kinderhandel met het oog op seksuele uitbuiting, kinderpornografie) en de leeftijd van de minderjarige. De straffen kunnen oplopen tot een gevangenisstraf van 20 jaar.

De « Stop kinderprostitutie» campagne werd voor de eerste keer gelanceerd in 2004 onder de impuls van ECPAT België en de « Cel Mensenhandel » van de Federale Politie in samenwerking met de Federale Overheidsdienst (FOD) Buitenlandse zaken, FOD Justitie – de Dienst voor het Stafrechtelijk Beleid, Defensie, FIT (Federatie van de Toeristische Industrie), FEBETRA (Koninklijke Federatie van Belgische Transporteurs en Logistieke Dienstverleners), Plan België, Child Focus, de Samilia Stichting en Now.be.

Reisinformatie over Brazilië, surf even naar handigevakantietips of deze reisplanner.eu

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here